“Μπήκαν” οι υπογραφές για τον Διασυνδετικό Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας

Υπεγράφη η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον Διασυνδετικό Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και την Βουλγάρα ομόλογό του, Temenuzhka Petkova.

Πρόκειται για ένα έργο που στηρίζει την προσπάθεια διαφοροποίησης των προμηθειών ενέργειας στη Βουλγαρία και τη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για καλύτερη διασύνδεση των ενεργειακών αγορών της περιοχής με στόχο την επάρκεια και ασφάλεια. 

Κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι είναι προσωπικά συνδεδεμένος με τον αγωγό φυσικού αερίου IGB που θα συνδέει σύντομα την Ελλάδα με τη Βουλγαρία,  καθώς  ξεκίνησε το έργο το 2009, όταν ήταν και πάλι υπουργός αρμόδιος για την Ενέργεια.

«Μας πήρε 10 χρόνια να φτάσουμε στις υπογραφές, αλλά χαίρομαι που με τη δική μου πάλι συμβολή το τελευταίο τρίμηνο όλα τα εμπόδια που είχαν απομείνει ξεπεράστηκαν και περνάμε σήμερα από τη θεωρία στην πράξη. Ο IGB ενισχύει τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και στηρίζει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή» σημείωσε ο υπουργός.

Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας από την πλευρά της έκανε λόγο για «ορόσημο ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο». Διαβεβαίωσε δε ότι η υλοποίηση του αγωγού είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

Υπεγράφησαν μια σειρά συμφωνιών, όπως:

  • Η αναθεωρημένη Συμφωνία Μετόχων μεταξύ των εταιρειών της κοινοπραξίας ICGB που έχει την ευθύνη κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού, δηλαδή της βουλγαρικής BEΗ (που έχει ποσοστό 50%) και της κοινοπραξίας IGI Poseidon που έχει το υπόλοιπο 50%, κατανεμημένο ισομερώς μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και της ιταλικής Edison
  • Η επέκταση του μετοχικού κεφαλαίου της ICGB
  • Η σύμβαση δανειοδότησης του έργου από την ΕTΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), ύψους 110 εκατ. ευρώ
  • Η συμφωνία  διαμετακόμισης αερίου με την Bulgartransgaz (βουλγαρικός ΔΕΣΦΑ)

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ