"Ναι μεν αλλά"... λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο ενδεχόμενο παράτασης του Brexit

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο παράτασης του Brexit εφόσον το διάστημα είναι αυτό που εκείνοι επιθυμούν και έχουν την εγγύηση ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε αρκετά διστακτικός λέγοντας πως : «σε περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, θα έχουμε νέα συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα».

Την σκληρότερη στάση κρατά ο Εμανουέλ Μακρόν που προσερχόμενος στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit στις Βρυξέλλες δήλωσε πως: «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τη Βρετανία ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δύο ετών και δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίψει τη συμφωνία, τότε οδεύουμε προς μια έξοδο άνευ συμφωνίας, είπε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι χρειάζεται να γίνει σεβαστή η επιλογή του βρετανικού λαού».

«Δεν μπορούμε να παρατείνουμε επ’ αόριστον τη σημερινή κατάσταση, σημείωσε, εξηγώντας ότι για να δοθεί μια μεγαλύτερη παράταση χρειάζεται η Βρετανία να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ύστερα από τρία χρόνια ότι οι Βρετανοί πολίτες δεν ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη θέση της Μέι και της κυβέρνησής της διερωτήθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιά ακριβώς είναι η γνώμη της βρετανίδας πρωθυπουργού για να ξέρουμε αν θα δώσουμε ή δεν θα δώσουμε παράταση». «Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι ακριβώς η θέση της βρετανικής κυβέρνησης…εάν θέλει ή δεν θέλει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. Εάν θέλει, μπορούμε λογικά να εξετάσουμε διάφορα σενάρια».

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε θετικός επί της αρχής στο να δοθεί παράταση ωστόσο όπως πρόσθεσε «Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο λέει «ναι». «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η αύξηση της πίεσης θα βοηθήσει την διαδικασία της λήψης απόφασης», προσθέτοντας πως  «Τα πράγματα δεν θα πάνε αυτομάτως καλά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ατυχήματα».

«Είναι σημαντικό να επιλέξουμε παράταση τέτοιας διάρκειας που θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λειτουργήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν.

Τέλος ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πως μια παράταση είναι καλύτερη από ένα σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξει στήριξη προς μια παράταση, αλλά μόνο εάν απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ