“Ντόμινο” στις αγορές από την πετρελαϊκή κρίση – Στα ύψη το πετρέλαιο. Οι συνέπειες για την Ελλάδα και τον κόσμο

Η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ οδηγεί σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου

Ντόμινο στις αγορές από τη νέα πετρελαϊκή κρίση. Τα πλήγματα στις εγκαταστάσεις της Aramco, οδηγούν σε κρίση με ανυπολόγιστες, ως τώρα, διαστάσεις.

Η επίθεση στη Σαουδική Αραβία, που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού, οδήγησε στο μεγαλύτερο άλμα των τιμών του μαύρου χρυσού από το 1991, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ιράν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «με το δάκτυλο στην σκανδάλη» έτοιμη για αντίποινα.

Την ευθύνη για την επίθεση, που έπληξε τη μεγαλύτερη παγκοσμίως μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου, ανέλαβε η οργάνωση των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης. Το Ιράν αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνο για το χτύπημα και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο για έναν κανονικό πόλεμο.

Δύο πηγές που ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Saudi Aramco δήλωσαν στο Reuters ότι ίσως χρειαστούν μήνες για να εξομαλυνθεί η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εβδομάδες.

Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άλμα σχεδόν 20% πριν υποχωρήσουν από τα υψηλά τους επίπεδα. Η ενδοσυνεδριακή αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από την ιρακινή επέμβαση του 1991 στο Κουβέιτ που προκάλεσε τον Πόλεμο του Κόλπου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ, που αποτελούν τον διεθνή δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν έως και 19,5% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι, που είναι η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή αύξηση από τις 14 Ιανουαρίου του 1991. Στις 14:00 ώρα Ελλάδας, σημείωσαν αύξηση 5,16 δολαρίων ή 8,6% στα 65,38 δολάρια.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν έως 15,5% στα 63,34 δολάρια, που είναι η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ποσοστιαία αύξηση από τις 22 Ιουνίου του 1998. Τα συμβόλαια στη συνέχεια κατέγραψαν αύξηση 4,51 δολαρίων ή 8,22% στα 59,36 δολάρια.

Ο Τραμπ επιχειρεί να καλμάρει την αγορά

Οι τιμές μειώθηκαν αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει τα στρατηγικά αποθέματα αργού και παραγωγοί σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να καλύψουν το κενό.

«Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο, είμαστε έτοιμοι και με το δάκτυλο στην σκανδάλη ανάλογα με την εξακρίβωση των γεγονότων, αλλά περιμένουμε από το Βασίλειο να μας πει ποιος πιστεύει ότι είναι ο ένοχος αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα προχωρήσουμε!», έγραψε ο Τραμπ στο twitter. «ΑΦΘΟΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!» πρόσθεσε σε επόμενο tweet του.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ανάλυση του newmoney.gr, (Διαμαντης Σεϊτανίδης) η κρίση κρύβει πίσω της ένα πλέγμα γεωπολιτικών, θρησκευτικών και οικονομικών διαφορών, με κορυφαία τη σφοδρή αντίθεση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Ήδη, μετά από τη χθεσινή νύχτα:

  • Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 5% (της Σαουδικής Αραβίας κατά περίπου 50%).
  • Γίναμε μάρτυρες του μεγαλύτερου άλματος της τιμής του πετρελαίου σε μια μέρα (περί το 20%), από το 1991 και τον Πόλεμο του Κόλπου.
  • Τα futures του «μαύρου χρυσού», που αποτελούν παγκόσμιο δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν κατά 19,5%.
  • Τα futures του αμερικανικού αργού, επίσης αυξήθηκαν κατά 15,5%.
  • Οι αρμόδιοι για τις επισκευές των κτυπημάτων στο μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, το Abqaiq, μιλούσαν το πρωί για ένα χρονικό διάστημα αποκατάστασης «μερικών εβδομάδων», ενώ νωρίς το απόγευμα το άλλαξαν σε «μερικών μηνών», αυξάνοντας έτσι την ανησυχία για το χρονικό διάστημα των επιπτώσεων της νέας αυτής κρίσης.
  • Οι απειλές των Χούτι, μιας ακραίας ισλαμιστικής ομάδας που είναι ευθυγραμμισμένη με τις θέσεις του Ιράν, ότι αυτές οι επιθέσεις θα συνεχιστούν, κλιμακώνουν τη διεθνή αβεβαιότητα.
  • Η κατάληψη εκ μέρους των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, ενός τάνκερ -το δεύτερο μετά το Σάββατο- που μετέφεραν πετρέλαιο και είχαν προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δείχνει ότι κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν είναι διατεθειμένο να «βάλει νερό στο κρασί του».

[more]

Ήταν εναντίον της διεθνούς αγοράς πετρελαίου, καθώς έγινε ως αντίποινα όχι μόνο των επιθέσεων -με drones κι αυτά- εναντίον της Υεμένης προ μηνών, αλλά εμπλέκει καθοριστικά και τις ΗΠΑ, που ασκούν τη “μέγιστη πίεση” προς το Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία δεν είναι απλώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, αλλά είναι και η μοναδική χώρα που μπορεί να αυξάνει ή να μειώνει την παραγωγή της κατά εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με αποτέλεσμα να επηρεάζει καθοριστικά τη διάθεση συνεπώς και τις τιμές του πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι αν η Ουάσιγκτον δεν της επιτρέψει να εξάγει πετρέλαιο, δεν θα επιτρέψει κι αυτή στο Ριάντ να κάνει τις δικές του εξαγωγές. Ταυτόχρονα απείλησε όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, λόγω της πολιτικής της Ουάσιγκτον.

Διεθνείς επιπτώσεις

Η πρώτη και πιο φανερή είναι η έντονη ανησυχία σε όλο τον κόσμο για την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι απαισιόδοξες. Διεθνείς μελέτες επισημαίνουν ότι μια ξαφνική -μη υπολογισμένη από τη διεθνή κοινότητα- αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κατά 5 δολάρια το βαρέλι, προκαλεί πτώση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,4%, με ταυτόχρονες αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Το πρακτορείο Bloomberg υποστηρίζει ότι η μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5,7 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως από τη Σαουδική Αραβία -λόγω της επίθεσης- είναι η μεγαλύτερη αιφνίδια περικοπή της παραγωγής που έχει σημειωθεί ποτέ, ακόμα μεγαλύτερη κι από εκείνη που συνέβη στις αρχές του 1991 όταν ξέσπασε ο Πόλεμος του Κόλπου.

Από κει και πέρα, τις πιο επώδυνες επιπτώσεις αναμένεται να έχουν κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία, η Τουρκία, η Αργεντινή κλπ αλλά και η Κίνα, που είναι η πρώτη χώρα σε εισαγωγές πετρελαίου στον κόσμο. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν παλαιότερα οι Financial Times, στην εφιαλτική περίπτωση που το πετρέλαιο αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι, χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα θα αντιμετώπιζαν υποχώρηση του ΑΕΠ τους κατά 1%. Αντίθετα, χώρες που έχουν μικρότερη εξάρτηση από το «μαύρο χρυσό», όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές, θα πληγούν λιγότερο. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι στο σενάριο αυτό, η Γερμανία θα πληγεί μόλις κατά 0,4% του ΑΕΠ, ενώ η Ιταλία κατά 0,3%.

Συνέπειες στην Ελλάδα

Η χώρα μας είναι από τις πλέον εξαρτώμενες της ΕΕ από το πετρέλαιο, καθώς το φυσικό αέριο ή τα βιοκαύσιμα συντελούν λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο ενεργειακό μας ισοζύγιο. Συνεπώς, πέραν της άμεσης αύξησης της τιμής των καυσίμων και του επερχόμενου πετρελαίου θέρμανσης, είναι πιθανό να υπάρξει επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην περίπτωση που οι επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου παραταθούν λόγω της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Aramco.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ και το newmoney.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή