Ο Τσίπρας και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ στην κρίση της Βενεζουέλας

Στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας που συνέρχεται απόψε στο Βουκουρέστι πρόκειται να συζητήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί των 28 κρατών – μελών τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά την ευρωπαϊκή καταδίκη του καθεστώτος Μαδούρο, την οποία αναγκάστηκε να υπερψηφίσει η κυβέρνηση, αλλά …καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, ελληνικές διπλωματικές πηγές ζητούν να μην αναγνωριστεί ως πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτης της αντιπολίτευσης αλλά να προκηρυχθούν εκλογές.

Όπως είναι γνωστό, τις 23 Ιανουαρίου 2019 ο Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας με σκοπό να θέσει τέρμα στο αυταρχικό καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο. Την ίδια ημέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες τον αναγνώρισαν ως προσωρινό πρόεδρο. Ο Νικολάς Μαδούρο τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε πραξικόπημα και παράλληλα διέκοψε κάθε διπλωματική σχέση με την Ουάσινγκτον. Το καθεστώς Μαδούρο διέταξε όλους τους διπλωμάτες της χώρας να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ εντός 72 ωρών.

Την επόμενη ημέρα, 24 Ιανουαρίου, ο πλανήτης χωρίστηκε στα δύο για το ζήτημα. Δεκατρία από τα 14 μέλη του Lima Group (που περιλαμβάνει τα περισσότερα κράτη της νοτίου Αμερικής αλλά και το Μεξικό και τον Καναδά) υποστήριξαν τον Χουάν Γκουαϊδό. Αντίθετα, η Κούβα, η Τουρκία, η Βολιβία, η Ρωσία, η Κίνα και… ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν τον Νικολάς Μαδούρο.

Στις 25 Ιανουαρίου πήρε τον λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω της Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ ζήτησε άμεσες και δημοκρατικές εκλογές στη Βενεζουέλα. Η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία κράτησαν την πιο σκληρή στάση. Ο Αλέξης Τσίπρας «αναγκάστηκε» να διαφωνήσει με το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίξει την ευρωπαϊκή θέση.

Στις 26 Ιανουαρίου η ΕΕ ζήτησε τη διενέργεια εκλογών εντός οκτώ ημερών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (και ο Αλέξης Τσίπρας πλην του ΣΥΡΙΖΑ) απείλησαν με τη λήψη μέτρων κατά του καθεστώτος Μαδούρο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας επέμεινε ότι ο Μαδούρο παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε διορία 72 ωρών σε όλους τους αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στις 27 Ιανουαρίου το Ισραήλ και η Αυστραλία αναγνώρισαν Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Να μην αναγνωριστεί ο Γκουαϊδό

Η Ελλάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, υποστήριξε σταθερά ότι στο βαθμό που η ΕΕ επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Βενεζουέλα και υποστηρίζει τη διεξαγωγή εκλογών, οφείλει να ενεργοποιηθεί συγκροτημένα και με δική της διπλωματική πρωτοβουλία στη χώρα.

Η αναγνώριση του ηγέτη της βενεζολάνικης αντιπολίτευσης, προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό ως de facto Προέδρου της χώρας, χωρίς τουλάχιστον την εκκίνηση ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία συνθηκών διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών, θα ήταν μια ανεύθυνη στάση, ειδικά δεδομένων των μεγάλων κινδύνων που υφίστανται για εμφύλιες συγκρούσεις, σε μία πολιτικά και κοινωνικά πολωμένη κοινωνία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή