“Όταν διοικούν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί”…επισημαίνει η Ελένη Γλύκατζη Αλβελέρ

Όταν διοικούν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί, επισημαίνει σε συνέντευξή της μεταξύ άλλων η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

“Είμαστε ταλαντούχος λαός αλλά με ελαττώματα, τα οποία όχι μόνο δεν αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας αλλά θυμώνουμε μόλις κάποιος μας τα υποδείξει. Υποφέρουμε από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα”, στη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στην “Καθημερινή της Κυριακής” .

Ερωτηθείσα για τους ενάρετους πολιτικούς και την αξιοπιστία της πολιτικής, η κυρία Γλύκατζη-Αρβελέρ υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: “Όταν στέλνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο ανθρώπους που δεν ξέρουν όχι μόνο τι είναι η Ευρώπη και πώς δουλεύει αλλά ούτε μία ξένη γλώσσα, η αναξιοπιστία της πολιτικής μεγαλώνει ολοένα περισσότερο”. Και συμπληρώνει με νόημα: “Όταν στέλνουμε στο εθνικό Κοινοβούλιο Πολάκηδες συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Όταν διοικούν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί”.

Σε άλλο σημείο, η κυρία Γλύκατζη-Αρβελέρ τονίζει: “Το λάθος δεν είναι μόνο τα μνημόνια (στην Ελλάδα). Μας λείπει η ομαδικότητα, μέχρι και στην τάξη των διανοουμένων: καθένας δουλεύει για την πάρτη του – και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Δεν φταίνε πάντα οι άλλοι, λοιπόν, αλλά κάτι δεν κάνουμε καλά εμείς”.

Σχετικά με το ζήτημα της Μακεδονίας, η κυρία Γλύκατζη-Αρβελέρ λέει: “Ανέκαθεν ήμουν υπέρ του όρου ‘Νέα Μακεδονία’. Γιατί η Βόρεια Μακεδονία προϋποθέτει και τη Νότια, είναι αναπόφευκτος ο συνειρμός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Βόρεια είναι κράτος και η Νότια, αυτή που υπονοείται, επαρχία, περιφέρεια ενός άλλου κράτους. Το απεύχομαι, φυσικά, αλλά φοβάμαι πως κάποια στιγμή αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα”.

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, δηλώνει πως δεν έχει αλλάξει άποψη και παραμένει υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. “Επί δεκαετίες, σε ό,τι αποφασιζόταν στην Ευρώπη υπήρχε μια υποσημείωση, ένας αστερίσκος. Έμπαινε από τους Άγγλους και αφορούσε τους ίδιους. Με αστερίσκους όμως δεν μπορούμε να πάμε μπροστά”.

Σχετικά με την Ακροδεξιά αναφέρει πως δεν την τρομάζει: “Είναι σαν το σπυρί που πρέπει να μεγαλώσει για να το σπάσουμε. Κι έχω την αίσθηση ότι αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει”.

Σύμφωνα με την κυρία Γλύκατζη-Αρβελέρ, Ευρώπη και Ελλάδα είναι έννοιες ταυτόσημες ήδη από τα χρόνια του Ηροδότου. Πρέπει να το θυμόμαστε. Και να μάθουμε να ζούμε σε μια ευρωπαϊκή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία χωρίς να λέμε “αυτοί και εμείς”.

Πηγή: Καθημερινή

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή