“Πλαφόν” προσφύγων σε κάθε πόλη – Κλιμακώνονται επικίνδυνα τα μπλόκα

Με “πλαφόν” στη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, προσπαθεί η κυβέρνηση να αναχαιτίσει το κύμα αντιδράσεων που εγείρονται πανελλαδικά από τις τοπικές κοινωνίες και άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ενδεικτική του προβληματισμού και της αγωνίας που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την κλιμάκωση των αντιδράσεων, με ταυτόχρονη αύξηση των ροών, είναι η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα, ο οποίος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε το μεταναστευτικό/προσφυγικό ως ζήτημα εθνικής σημασίας, τονίζοντας πως είναι ξεκάθαρη εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που μεταφέρονται από τα νησιά σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, θα έχουν μετεγκασταθεί ακόμη 4.000 πρόσφυγες/μετανάστες.

Πιο συγκεκριμένα, ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος,  ανακοίνωσε ότι  τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια αλλά και ότι ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.

Παράλληλα, όπως είπε, προωθείται η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. «Να ξέρουν, δηλαδή, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους», ανέφερε. Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νησιά και τους ακρίτες μας να σηκώσουν μόνοι τους όλο αυτό το βάρος» προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, με αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας».

Ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, για την οποία είπε πως άφησε πίσω της «χαοτικές καταστάσεις και αναρχία», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως σύμφωνα με στοιχεία του 2019 υπήρχαν 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και δυόμισι χρόνια για να προσδιοριστεί η δικάσιμος για μία αίτηση. «Είχαμε 14.000 προσφυγές στην αρχή προσφυγών και περισσότερα από δύο χρόνια για τον προσδιορισμό τους. Αυτοί που δεν δικαιούνται ασύλου θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι την επιστροφή τους. Και δυστυχώς είχαμε μόλις 1.806 επιστροφές σε 4 χρόνια στην Τουρκία βάσει της κοινής δήλωσής της με την ΕΕ. Στο μεταξύ, παρά τις σπατάλες που ερευνά η OLAF, είχε αξιοποιηθεί μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος», υπογράμμισε. Υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση άλλαξε πολιτική, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ήδη αποτελεί νόμο του κράτους ένα δομημένο σύστημα διεθνούς προστασίας, το οποίο αυστηροποιεί και επισπεύδει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Για το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες υλοποιήθηκε ακόμη ένα σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων από τα νησιά μας στην ενδοχώρα, ενώ από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν μεταφορές της τάξης των 6.500 ατόμων, καθώς «άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου». Όπως είπε, στόχος είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Κύμα αντιδράσεων για μετεγκατάσταση προσφύγων/μεταναστών 

Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται επικίνδυνα  οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες για την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, προκαλώντας συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο βρίσκεται ταυτόχρονα ενώπιον διαρκώς αυξανόμενων ροών και σωρρευμένων αντιδράσεων από κατοίκους και φορείς.

Μόνη η Ελλάδα στην Ευρώπη 

Την ίδια ώρα, η Ε.Ε εμφανίζεται να γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι σηκώνει στις πλάτες της το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν δύο 24ωρα στις ιταλικές ακτές έφτασαν περίπου 250 μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με το Euronews η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν να δεχτούν 60, η Πορτογαλία 5, η Ιρλανδία 2 κλπ.

Αυτό ήταν απόρροια της συμφωνίας για μετεγκαταστάσεις που έγινε σε Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα πριν από λίγους μήνες. Η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί παρά το γεγονός ότι σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή