“Πράσινο φως” από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στην πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

υπάρχει αισθητή πρόοδος στην ελληνική οικονομία, αλλά και χώρος για πολύ περισσότερη.

Την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερόητας, “το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM/ΕΤΧΣ) συμφώνησε σήμερα να άρει την υποχρεωτική αποπληρωμή του ESM/EFSF, που συνδέεται με τη μερική πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”.

Το “πράσινο φως” δόθηκε σήμερα το πρωί 28/10 κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ESM σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών.

Οι λόγοι που ο ESM προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ο ESM ζητά ξεκάθαρα να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ καθώς κρίνεται εξαιρετικά επωφελές. Γιατί βελτιώνει την εικόνα του χρέους, αλλά και γιατί στέλνει θετικά μηνύματα στην αγορά και στους ξένους οίκους αξιολόγησης, ώστε να υποστηρίξει περαιτέρω την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Παράλληλα κρίνεται ότι δεν υπάρχει λόγος ανάλογης κίνησης για τα δάνεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού έχουν επιτόκιο πολύ πιο χαμηλό από αυτό που επιτυγχάνει η χώρα από τις αγορές (1,11% για τα παλαιά δάνεια του ESFF και 0,83% για τα δάνεια του ESM). Μάλιστα, το ζήτημα “πέρασε” και από τη γερμανική Βουλή, στην οποία παρουσιάστηκε και το πακέτο εγγράφων μαζί με το ελληνικό αίτημα.

Το επόμενο βήμα, αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, είναι  να προχωρήσει η τυπική διαδικασία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Στόχος είναι να λήξει η αποπληρωμή εντός του 2019.

Να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου με την υποβολή αιτήματος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προς τον ESM για αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ.

Στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου το εν λόγω αίτημα συζητήθηκε από τον ESM με στόχο να φανεί αν υπάρχουν αντιρρήσεις από κράτη-μέλη, κάτι που δεν συνέβη και γι αυτό προχώρησε η σύνταξη της έκθεσης, αλλά και η επιστολή προς το EWG με τα βασικά της σημεία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με την επιστολή του είχε αναλύσει τα οφέλη που θα προκύψουν από την εν λόγω κίνηση την οποία, όπως εξηγούσε, ακολούθησαν άλλωστε στο παρελθόν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Ταυτόχρονα διευκρίνιζε ότι θα μειώσει τους συναλλαγματικούς κινδύνους, όπως και τους κινδύνους από τα επιτόκια αλλα και το κόστος δανεισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ότι: “θα έχει μία σημαντική και θετική επίδραση στα δημοσιονομικά της χώρας”, καθώς θα αποπληρώσει ένα μέρος από το πιο ακριβό κομμάτι του ελληνικού χρέους.

[more]

Η κίνηση καλύπτει το ποσό της πρόωρης αποπληρωμής αντιστοιχεί στις δαπάνες που θα έπρεπε να γίνουν έως και τον Ιανουάριο του 2021. Μειώνει το υπόλοιπο του δανείου με το ΔΝΤ σε 4,554 δισ. SDR ή 5,647 δισ. ευρώ (από 6,735 δισ. SDR σήμερα) και το επιτόκιο σε 1,91% (έναντι επιτοκίου 4,91% του δανείου που αποπληρώνεται) και έχει καθαρό όφελος 33 εκατ. ευρώ.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ESM για την έγκριση αποπληρωμής

Στην ανακοίνωσή του ο ESM αναφέρει ότι σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου τα μέλη του “συμφώνησαν σήμερα να παραιτηθούν (waive) από την υποχρέωση αποπληρωμής των δανείων ESM/EFSF σε σχέση με μερική πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ από την Ελλάδα”

Εξηγεί ότι στο πλαίσιο των δανειακών συμφωνιών με την Ελλάδα, μετά την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, το αναλογικό ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής που παρέχεται στο πλαίσιο των εν λόγω δανείων του ESM και του EFSF καθίσταται άμεσα οφειλόμενο και πληρωτέο. Κατά συνέπεια η σημερινή παραίτηση από το εν λόγω δικαίωμα εκ μέρους του ESM/EFSF σημαίνει ότι η Ελλάδα “δεν θα υποχρεωθεί να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή”

“Η πρόωρη μερική αποπληρωμή της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ESM. Εξοικονομεί πόρους καθώς η Ελλάδα μπορεί τώρα να καλύψει τις ανάγκες της από την αγορά με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το κόστος εξυπηρέτησης της δόσης που πρέπει να επιστραφεί στο ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και θα πρέπει να εκληφθεί ως μία θετική κίνηση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτά τα οφέλη μπορούσαν να υλοποιηθούν μόνο εάν ο ESM και ο EFSF παραιτούνταν από τα δικαιώματα πρόωρης εξόφλησης (όπως συνέβη), ενώ βελτιώνουν τη θέση του EFSF και του ESM ως οι κύριοι πιστωτές της Ελλάδας “, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM και ο CEO του EFSF Klaus Regling.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή