“Πράσινο φως” πήρε ο προϋπολογισμός του 2020 από την Κομισιόν – Ποιο κοντά η επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Στο συμπέρασμα ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 της Ελλάδας είναι “συμβατό” με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός από την Ελλάδα, με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έλλειμμα και το χρέος συμμορφώνονται πλήρως οι προϋπολογισμοί της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο προϋπολογισμός για το 2020 της Ελλάδας “ανταποκρίνεται στον συμφωνηθέντα στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη” και ότι “η κυβέρνηση έχει αναλάβει συνολικά τις απαραίτητες δράσεις για την επίτευξη των ειδικών μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων”. “Οι περαιτέρω δράσεις θα είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση και, όπου είναι απαραίτητο, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων”, επισημαίνει η Επιτροπή.

Συγκεκριμένα για σε σχέση με την αγορά εργασίας, η έκθεση προβλέπει μείωση της ανεργίας από το 19,3% το 2018 στο 17% το 2019 και 15% το 2020, ενώ ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι αναιμικός.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η Κομισιόν είναι πολύ θετική αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερα ενισχύσει το μoμέντουμ» και καταγράφει πρόοδο, σε Ελληνικό, Μαρίνα Αλίμου, ΕΛΠΕ, ΔΑΑ, ΔΕΠΑ, περιφερειακά αεροδρόμια και Εγνατία, αλλά σημειώνει και τα σχετικά εμπόδια που πρέπει ακόμη να ξεπεραστούν.

Η έκθεση τονίζει επίσης και τα σημεία όπου η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και αυτά δεν είναι άλλα από την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού εξαιτίας των αποφάσεων του ΣτΕ για τις συντάξεις. Συγχρόνως προειδοποιεί ότι η εξαίρεση του ΦΠΑ σε νέες οικοδομές για τρία χρόνια που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση «μπορεί να αυξήσει τη “μαύρη” οικονομία, ενώ τίθεται και υπό διερεύνηση κατά πόσον είναι ο νόμος συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα κόκκινα δάνεια έχουν αρχίσει να μειώνονται, αλλά σύμφωνα με την έκθεση παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, στο 43,6% των συνολικών δανείων. Η Επιτροπή αναφέρει ότι το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο δεν συνιστά κρατική ενίσχυση, θα βοηθήσει περαιτέρω στην ενίσχυση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Οσον αφορά τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν μέτρα στα σκαριά από την κυβέρνηση τα οποία θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης της Επιτροπής θα συζητηθούν στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2019, στη βάση των οποίων θα εξεταστεί και η ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή