“Ψήφος εμπιστοσύνης” από τους διεθνεις οίκους για την αλλαγή “πολιτικής σελίδας” στην Ελλάδα

“Ψήφο εμπιστοσύνης” δίνουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης στην αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα, με την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.

Η Fitch σε νέα έκθεσή της, αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μεγάλες πιθανότητες να μπορέσει να εφαρμόσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, τονίζοντας ότι οι σχέσεις που θα έχει με τους πιστωτές, θα καθορίσουν τις επιπτώσεις από πιθανούς κινδύνους.

Η Moody’s χαρακτηρίζει πιστωτικά θετική την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν μία ατζέντα φιλική προς τις επιχειρήσεις με επίκεντρο την προσέλκυση επενδύσεων μέσω της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Παράλληλα η JP Morgan, εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία με τη νέα Κομισιόν, ειδικά εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Το βελτιωμένο δημοσιονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μπορεί να επιτρέψει στη διαμόρφωση μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Επίσης η S&P σημειώνει πως οι πολιτικές που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και να ανακουφίσουν τη χώρα από τις σημαντικές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις.

Αυτή η εξέλιξη έχει ήδη αποτυπωθεί στις θετικές προοπτικές που ήδη αποδίδει ο οίκος στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, και αυτό γιατί η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει σχέδια για τη μείωση της φορολογικής πίεσης στα νοικοκυριά και στις εταιρείες, την επιτάχυνση της προόδου όσον αφορά τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την πίεση για την ταχύτερη αναδιάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή