“Ψηλά τον πήχη” βάζει το ΥΠΟΚ για τα έσοδα από ελεύθερους επαγγελματίες το 2020. Ευελπιστεί ότι με το σύστημα ελεύθερης επιλογής κρατήσεων θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα

Προσδοκίες ότι θα αυξηθούν σημαντικά τα δημόσια έσοδα από τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με το νέο σύστημα ελεύθερης επιλογής κρατήσεων το οποίο το οποίο θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση τον Ιανουάριο, εκφράζει το οικονομικό επιτελείο.

Ενδεικτικό των εκτιμήσεων που γίνονται στα ανώτατα κλιμάκια του ΥΠΟΚ είναι ότι ο  προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το 2020 προβλέπει αύξηση των εσόδων από τις εισφορές των αυταπασχολούμενων κατά 72 εκατ. ευρώ ή 6,5%.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται, το 2020, να φτάσουν στα 1,094 δισ. ευρώ έναντι 1,022 δισ. ευρώ φέτος.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι και την προηγούμενη χρονιά ο πήχης είχε μπει ψηλά, αλλά τελικώς οι εισπράξεις “πέρασαν από κάτω”, αφού αντί εσόδων ύψους  1,080 δισ. ευρώ, που είχαν προβλεφθεί,  εισπράχθηκαν 1,022 δισ. ευρώ. Αντίθετα, το 2018, είχαν εισπραχθεί 1,141 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια,  μεταξύ 2018-2019 καταγράφηκε μείωση 61 εκατ. ευρώ ή 4,3%.

Σ’ αυτή τη μείωση, προφανώς, δεν προσμετράται η απώλεια εσόδων ύψους 100 εκατ. ευρώ την οποία υπέστη ο ΕΦΚΑ από τις επιστροφές τις οποίες υποχρεώθηκε να κάνει στους επαγγελματίες, με βάση τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης του 2018.

Συνολικά, μάλιστα, οι επιστροφές ανήλθαν σε 215 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ποσό των 115 εκατ. ευρώ συμψηφίστηκε με μελλοντικές υποχρεώσεις των δικαιούχων τους, λόγω του ότι η κατά οφειλέτη επιστροφή ήταν κάτω από τα 50 ευρώ.

Πέραν από την απώλεια εσόδων λόγω των επιστροφών, ο ΕΦΚΑ, θα “φορτωθεί” με τις ανείσπρακτες εισφορές του 2018.

Στις 31 του τρέχοντος μηνός λήγει η προθεσμία εξόφλησης των χρεωστικών υπολοίπων από την περσινή εκκαθάριση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα περυσινά χρεωστικά υπόλοιπα ανήλθαν σχεδόν σε 1 δισ. ευρώ. Που σημαίνει ότι τα χρεωστικά υπόλοιπα του 2018 ήταν πενταπλάσια σε σχέση με τα πιστωτικά υπόλοιπα.

Το κομμάτι των οφειλών από την εκκαθάριση του 2018, το οποίο τελικά δεν εισπραχθεί έως την τελευταία μέρα του μήνα που τελειώνει σε τέσσερις μέρες από σήμερα, θα θεωρηθεί από τον ΕΦΚΑ ως “ληξιπρόθεσμο” και θα μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ, το οποίο, έπειτα, θα αναλάβει την είσπραξή του. Εξαίρεση αποτελούν οι οφειλές του 2018, οι οποίες, έχουν ήδη μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ, λόγω αιτήματος των ίδιων των οφειλετών τους για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή