Διπλή παράταση 7 ημερών για τις 120 δόσεις σε εφορία και Ασφαλιστικά ταμεία. Τί θα προβλέπει -Τι θα γίνει με πάγια ρύθμιση και εξωδικαστικό

Επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο η πληροφορία περί μικρής παράτασης από το  υπουργείο  στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις που έληγε  σήμερα μαζί με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Που σημαίνει, ότι οι οφειλέτες θα έχουν περιθώριο ως τις 7 Οκτωβρίου να μπουν στη ρύθμιση.

Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και το υπουργείο Εργασίας, το οποίο αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2019, για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, τις τελευταίες ημέρες, έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στη ρύθμιση, ενώ αναφέρει πως μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις.

Παρ ότι κυρίως από την πλευρά των θεσμών διατυπώθηκε η άποψη ότι δεν θα πρέπει να δοθεί νέα ευκαιρία, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για επτά ημέρες ακόμα τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών προέβη σ αυτή την απόφαση, καθώς, ακόμα και μετά τις βελτιώσεις που έγιναν τον Αύγουστο ( μειωμένο επιτόκιο από το 5% στο 3%,  χαμηλότερη ελάχιστη δόση στα 20 ευρώ από 30 ευρώ που ήταν νωρίτερα και  άρση των αναγκαστικών μέτρων με την ένταξη στην ρύθμιση ) οι περιορισμοί που εξακολουθούν να υφίστανται, δυσκολεύουν τους οφειλέτες να κάνουν χρήση της διευκόλυνσης.

Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η  ρύθμιση των 120 δόσεων ισχύει μόνο για τον έναν στους 15 οφειλέτες της εφορίας αφού για όλους τους υπόλοιπους οι δόσεις είναι πολύ λιγότερες.

Το κομμάτι της ρύθμισης που δεν βελτιώθηκε ήταν το εισοδηματικό κριτήριο και ο «κόφτης» που συνεπάγεται για τον αριθμό των δόσεων αφού με βάση το εισόδημα και για πάνω από τα 10.000 ευρώ (που ισχύουν σε κάθε περίπτωση οι 120 δόσεις) υπάρχει ένας συντελεστής ελάχιστης ετήσια ποσοστιαίας εξόφλησης της οφειλής που περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των δόσεων.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση που αφορά ως γνωστό τις οφειλές που γεννήθηκαν μέχρι και 31/12/2018 έστω και αν βεβαιωθούν μέχρι και την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του 2019. Είναι πολλοί αυτοί που αδυνατούν να διευθετήσουν τις νέες οφειλές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν και στη ρύθμιση.

Τί θα γίνει με την πάγια ρύθμιση 

Η κυβέρνηση θεωρεί ως αναγκαία συνθήκη για να πετύχουν και οι 120 δόσεις, τη βελτίωση της πάγιας δόσης για την εξόφληση των υποχρεώσεων στην εφορία.  Η εικόνα, ωστόσο, για το τί και κυρίως για το πότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η νέα ρύθμιση δεν είναι ξεκάθαρη. ΟΟι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σύγκλιση, ειδικά μετά την υποχώρηση των ξένων τεχνοκρατών στο θέμα των περιουσιακών κριτηρίων, ωστόσο το επιτόκιο που θα επιβαρύνει όσους ξαναμπαίνουν στη ρύθμιση, παραμένει σε εκκρεμότητα, με δεδομένο ότι οι Θεσμοί επιμένουν ότι πρέπει να είναι πολύ υψηλότερο από 5%. Ορισμένες πηγές  αναφέρουν, μάλιστα, ότι η νέα πάγια ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο κι ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανόν να μην συμπεριληφθεί στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά σε άλλο που θα έρθει στη Βουλή προς το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο επεξεργάστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στις οποίες θα μπορούν να τακτοποιούν τις φορολογικές οφειλές και τα λοιπά χρέη τους προς το Δημόσιο τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα θα αυξηθεί από τις 12 στις 24 για ποσά φόρων που βεβαιώνονται τακτικά μέσα στο χρόνο και από 24 σε 48 για ποσά τα οποία βεβαιώνονται εκτάκτως, όπως -για παράδειγμα- ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής.

Ωστόσο, η δυνατότητα τακτοποίησης των οφειλών στον ανώτατο αριθμό δόσεων δεν θα παρέχεται σε όλους ανεξαιρέτως τους οφειλέτες, αλλά μόνο σε όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Κι αν οι εξελίξεις για τις ρυθμίσεις οφειλών είναι λίγο ως πολύ δρομολογημένες, αυτό που «καίει» περισσότερο τους Έλληνες τεχνοκράτες είναι η μετάβαση στο περιβάλλον της νέας Οδηγίας 1023/2019, η οποία πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 20 Ιουνίου και «χάθηκε» μέσα στον προεκλογικό κυκεώνα. Η Οδηγία αυτή είναι επί της ουσίας το πλαίσιο για το νέο Εξωδικαστικό, όπως θα λειτουργεί σε όλα τα κράτη- μέλη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα μιας «2ης ευκαιρίας» σε όσους ατύχησαν επαγγελματικά, δημιουργώντας χρέη στο Δημόσιο και στις τράπεζες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή