“Ρίσκο για την Ελλάδα αν δεν αποκτήσει σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση” αναφέρει έκθεση της BofA

Σε περίπτωση αυτοδυναμίας της νέας κυβέρνησης «η Ελλάδα μπορεί να απολαύσει πολιτική σταθερότητα, καθώς δεν υπάρχει άλλη εκλογική αναμέτρηση για τα επόμενα 4 χρόνια. Αν η Ν.Δ. δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση,τότε υπάρχει ρίσκο», τονίζει σε έκθεση προς τους πελάτες της θεσμικούς επενδυτές η Bank of America- Merrill Lynch.

Σε ειδική δεκασέλιδη Έκθεση της με τίτλο «η Ελλάδα μετά τις εκλογές», η επενδυτική τράπεζα συνδέει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με τη μείωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα. Και εστιάζει στο ερώτημα αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν θα χρειαστεί να σχηματίσει κάποιο συνασπισμό.Το ρίσκο για τη χώρα είναι το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει, γεγονός που θα εμποδίσει την επόμενη κυβέρνηση να δράσει άμεσα για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής και διεθνούς ύφεσης.

Οι τρείς μεγάλες προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει γρήγορα και σωστά, μόλις αναλάβει, αναφέρει η έκθεση, επισημαίνοντας ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που αποτελούν “προκλήσεις”:
– Η δημοσιονομική κατάσταση μπορεί να έχει εκτροχιαστεί («off track»).
– Το ακόμη πολύ υψηλό απόθεμα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες παραμένουν αδύναμοι κρίκοι και κύριο εμπόδιο στην Ελλάδα για ταχύτερη ανάκαμψη.
– Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
“Θα είναι κρίσιμο να σημειωθεί γρήγορη πρόοδος και στους τρεις αυτούς τομείς μετά τις εκλογές» τονίζεται στην Έκθεση, «για να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα για σαφή ρήξη με το παρελθόν».

Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να “ξεκολλήσουν”

Σε ό,τι αφορά τις “μεταρρυθμίσεις- κλειδιά” που έχουν κολλήσει για χρόνια, αναφέρονται:
– Το project – «ναυαρχίδα» του Ελληνικού.
– Το Κτηματολόγιο, που παραμένει ημιτελές.
– Οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.
– Το εκπαιδευτικό σύστημα που υποφέρει από αναποτελεσματικότητα, στρεβλώσεις, κακή διοίκηση και έλλειψη ανταγωνισμού, οδηγώντας σε φτωχά αποτελέσματα με βάση τα διεθνή δεδομένα.

Παρόλα αυτά, η Bank of America – Merrill Lynch διαβλέπει ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει περιθώρια για μείωση της φορολογίας και αντιστροφή ορισμένων μνημονιακών μέτρων λιτότητας.

“Μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι πιο θετική για τις αγορές”

Αναφερόμενη στο επενδυτικό περιβάλλον, επισημαίνει πως «παρά την όποια πρόοδο των τελευταίων ετών, παραμένει μη φιλικό, σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες αναπτυγμένες οικονομίες.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι πιο θετική για τις αγορές, απ’ ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας, αναφέρει η έκθεση. Θα είναι πιο εύκολο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να μειώσει το ρίσκο για εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της τετραετούς κυβερνητικής θητείας».

«Η ισχυρή απόδοση των ελληνικών τίτλων μετά τις Ευρωεκλογές, μάς δείχνουν ότι οι αγορές έχουν ήδη αξιολογήσει μια κυβέρνηση Μητσοτάκη και το μόνο ερώτημα πλέον είναι το σχήμα της κυβέρνησης και αν θα έχει μια ασφαλή πλειοψηφία», διαπιστώνει η  BofA.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή