“Σχέδιο Ηρακλής” – Στον “ηρωισμό” του βασίζονται οι τράπεζες για γρηγορότερη ανάκαμψη του κλάδου

Η εφαρμογή του “Σχεδίου Ηρακλής”  έρχεται να βοηθήσει τη μείωση των προβληματικών δανείων και τη ροή των πραγμάτων στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, μετά από κέρδη της τάξεως του 40% από τις αρχές του έτους.

Από τη στιγμή της εφαρμογής του οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν σημειώσει ράλι της τάξης του 90%, από τις αρχές του έτους, ενώ σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες , ο τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να αποκτήσει ένα νέο ισχυρό story.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημειώνουν πως η χρηματιστηριακή αγορά υπολείπεται του ράλι της αγοράς ομολόγων και αργά ή γρήγορα το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μπορούσε να «τρέξει» σε υψηλότερα επίπεδα με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες βοήθειες.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, δεν αποκλείεται να έρθουν αναβαθμίσεις του κλάδου πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, προσελκύοντας νέα κεφάλαια στην αγορά, καθώς θα “ξεκλειδώσει” τις διαθέσεις των μακροπρόθεσμων επενδυτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι οποίοι μετά το ιλιγγιώδες ράλι που σημειώθηκε από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Ιούλιο έχουν επιλέξει να τηρήσουν στάση αναμονής.

Το σχέδιο «Ηρακλής» ήταν κάτι που περίμενε η αγορά ως ένα βήμα για την ομαλοποίηση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο, καθώς θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων.

Η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και υπάρχουν ακόμη αρκετά «σκοτεινά σημεία», εκτίμησε η Storm Harbour, θεωρώντας ωστόσο πως οι τιτλοποιήσεις ΝΡΕs θα μειώσουν το ρίσκο στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Σε πρώτη φάση, ο «Ηρακλής» θα απαλλάξει τις τράπεζες από το περίπου 40% του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPLs), που φθάνουν σήμερα τα 75,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να συνεισφέρει 200 εκατ. ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό.

Με βάση το σχέδιο, οι τράπεζες θα μεταφέρουν σε ένα όχημα ειδικού σκοπού 30 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια (με την τιμή μεταφοράς να εκτιμάται περίπου στα 11 δισ. ευρώ), ενώ κάθε φορά που θα τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια θα τα πωλούν σε επενδυτές και το ελληνικό Δημόσιο θα εγγυάται (με 9 δισ. ευρώ) τα ομόλογα πρώτης διαβάθμισης (senior bonds) που θα εκδίδουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χωρίς αυτό να θεωρείται κρατική βοήθεια, αν βέβαια αξιολογηθούν με «ΒΒ-».

Για να ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις, οι τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν πρώτα τουλάχιστον τα μισά από τα ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης (junior bonds) των τιτλοποιήσεων, ενώ θα πληρώνουν προμήθεια στο κράτος, λαμβάνοντας υπόψη ως βάση το Credit Default Swaps (ασφάλιστρο κινδύνου έναντι χρεοκοπίας) για τρία ή πέντε, επτά ή δέκα χρόνια, ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης των ομολόγων.

Η έγκριση του σχεδίου Ηρακλής από τις ευρωπαϊκές Αρχές δίνεται σε μια εξαιρετικά θετική συγκυρία, κατά την οποία η μείωση των αποδόσεων διεθνώς, προσελκύει τους επενδυτές στα ελληνικά assets, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δημοπρασίες τίτλων.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή