“Σε δύο χρόνια θα γιορτάσουμε μαζί τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης” υποστηρίζει ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ

Η σχέση Αθήνας-Μόσχας δεν επηρεάζεται από τη φιλία μας με την Τουρκία τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής Βλαντιμίρ Τσιζόφ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ τόνισε πως η στάση της Ρωσίας ήταν εξαρχής ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας και ότι τα συμφέροντα των Κούρδων της Συρίας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν, μεταξύ Τσαβούσογλου και Λαβρόφ, αλλά και ότι υπάρχει κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι η Ρωσία μπορεί να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο: «Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που έχει επαφές με όλες τις πλευρές. Και στη Μέση Ανατολή και στη Συρία. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να διατηρεί επαφές με την Αμερική και το Ιράν, με την Τουρκία, με τη Δαμασκό» τόνισε ο Τσιζόφ.
Για το εάν καταδικάζει την τουρκική επέμβαση στη Συρία, ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ είπε πως τα προβλήματα αυτά που είναι πολύ ευαίσθητα, δεν λύνονται με βία και προέταξε ότι η Συμφωνία των Αδάνων, το 1998, μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για κάποιο διάλογο
Εάν υπάρχει ανησυχία από την πλευρά της Ρωσίας για τον κίνδυνο ότι μέλη του ISIS μπορεί να απελευθερωθούν, ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ είπε: «Υπάρχει ένας πρακτικός κίνδυνος. Στις κουρδικές περιοχές υπάρχουν ορισμένες φυλακές με σκληρούς μαχητές του ISIS, τρομοκράτες. Πόσοι ακριβώς είναι, δεν ξέρω. Οι Κούρδοι έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι αν επεκταθούν οι εχθροπραξίες δεν θα μπορέσουν να τους κρατήσουν στις φυλακές. Δεν θα έχουν αρκετούς φρουρούς. Κι άμα τους αφήσουν ελεύθερους πού θα πάνε; Ο Τραμπ λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, να πάνε πίσω στο σπίτι τους, στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ είπε πως έχουν μια γερή, σταθερή βάση, των παλαιών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στο διακρατικό επίπεδο είναι καλές: «Βλέπαμε καμιά φορά ορισμένες παρανοήσεις, αλλά δεν νομίζω ότι έχουν επηρεάσει τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» προσέθεσε.
Κατέστησε δε σαφές πως η Ρωσία εργάζεται για περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων ανεξάρτητα ποια κυβέρνηση υπάρχει στην Αθήνα και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε ότι οι επαφές επιτείνονται και καταλαβαίνω ότι σε δύο χρόνια θα γιορτάσουμε μαζί τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, που είναι γνωστό ότι η πηγή της ήταν στη Ρωσική Αυτοκρατορία».
[more]
Επικεντρώνοντας στους τομείς που υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, είπε πως η Ρωσία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών, πολιτικών, διακοινοβουλευτικών, πολιτιστικών ακόμα και των θρησκευτικών σχέσεων.
Σχετικά με τις στενές σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και την πιθανότητα να επηρεάσουν τις αντίστοιχες ελληνορωσικές, ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ απάντησε: «Ελπίζω όχι, διότι πουθενά και ποτέ δεν κάνουμε φιλίες με άλλους εις βάρος τρίτων».
Η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ δεν βοηθάει τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Ως καλός γνώστης της κυπριακής πραγματικότητας, καθώς είχε θητεύσει σύμβουλος της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο, διαμήνυσε πως η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στη θαλάσσια περιοχή της, δεν βοηθάει τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως είναι κατά των κυρώσεων που έλαβε η ΕΕ προς την Τουρκία για τις παραβιάσεις της στην Κύπρο, τονίζοντας πως: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η μοναδική Αρχή που έχει δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις.
Τέλος ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ τόνισε ότι η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας με την ΕΕ δεν άρχισε με την Ουκρανία, αλλά η εσωτερική διένεξη στην Ουκρανία μετά το πραξικόπημα ήταν καταλύτης. Ενώ υποστήριξε πως η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει τη θέση που έχει παγκοσμίως, οικονομικά και πολιτικά και τόνισε την ανάγκη να ενώσει τις δυνάμεις της με τον ευρασιατικό πόλο: «Μόνο έτσι, με τη δημιουργία ενός ευρύ ευρασιατικού χώρου, οικονομικού και πολιτιστικού μπορεί η Ευρώπη να παραμείνει ένας σημαντικός παράγοντας στον επόμενο αιώνα» ανέφερε. «Δεν μπορεί πλέον η Ευρώπη, η Αμερική, η λεγόμενη Δύση να ισχυρίζεται ότι είναι η μοναδική πηγή των αξιών» υπογράμμισε ο Τσιζόφ.
[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή