"Σταματήστε τις επικίνδυνες πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία" προειδοποιεί το ΔΝΤ τις κυβερνήσεις...

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να μην ταράζουν τη βάρκα της Οικονομίας με εμπορικούς πολέμους και άλλες επικίνδυνες πολιτικές, σε μια εποχή που ήδη ταξιδεύει μέσα από αγριεμένες θάλασσες.

«Βλέπουμε κινδύνους και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», δήλωσε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον, στο Bloomberg. “Με τις εμπορικές εντάσεις, χωρίς να γνωρίζουμε πού πηγαίνει η νομισματική πολιτική, μη γνωρίζοντας πώς θα κινηθεί η ανάπτυξη στην Κίνα, ήρθε η ώρα να βεβαιωθούμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα”.

Ο ίδιος, κάλεσε τις ΗΠΑ και άλλα έθνη να επιλύσουν τις εμπορικές τους συγκρούσεις, έναν υπαρκτό κίνδυνο για την Οικονομία, για τον οποίο το Ταμείο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να επιβάλλει δασμούς, το 2018.

Οι δηλώσεις Λίπτον, έγιναν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, όπου παρευρίσκεται η «ελίτ» της παγκόσμιας Οικονομίας.

Γνωρίζοντας το κοινό του, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι «το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι μια νέα ύφεση». Για αίθουσες συνεδριάσεων γεμάτες οικονομολόγους, διαχειριστές κεφαλαίων και υπουργούς Οικονομικών, η λέξη ύφεση αποτελεί… “σκανδάλη”.

Το ενδεχόμενο νέων “λαθών” απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Μία ψηφοθηρική πολιτική, μπορεί να φέρει κυβερνητικές αποφάσεις που θα κερδίσουν μερικούς πόντους στις δημοσκοπήσεις, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στις αγορές. Οι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να μην φανούν άμεσα, αλλά να προκαλέσουν στρεβλώσεις στις αγορές, ακόμα και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι τεχνοκράτες της Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα υποβάθμισαν τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 στο χαμηλότερο σημείο από την οικονομική κρίση πριν δέκα χρόνια, ως αποτέλεσμα των μεγάλων κλυδωνισμών στις αναπτυγμένες οικονομίες.

Περισσότερα σε λέξεις

Προφανώς και οι προειδοποιήσεις του Ταμείου, δεν απευθύνονται στην Ελλάδα. Ο κίνδυνος για την παγκόσμια Οικονομία, προέρχεται από τους γίγαντες που κινούν το διεθνές εμπόριο, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Οι βολές εκατέρωθεν, με απειλές για νέους δασμούς, ανησυχούν αναλυτές στις όχθες τόσο του Ατλαντικού, όσο και του Ειρηνικού ωκεανού.

Στα μάτια του ΔΝΤ, οι νέοι περιορισμοί στο ελεύθερο εμπόριο που τροφοδότησε την άνοδο των λαϊκιστικών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, αποτελούν σημαντικούς κινδύνους.

Υπενθυμίζεται πόσο σκληρή στάση είχαν κρατήσει τα μεγαλοστελέχη του το 2015 που εκλέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν καταλάβουν ότι η νέα κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να υλοποιήσει ακόμα και τα πιο σκληρά μέτρα και μάλιστα μαζικά.

Μετά από τις τελευταίες 450 “μεταρρυθμίσεις”, που πέρασαν από την Βουλη,  στην Ουάσινγκτον σκάνε“χαμόγελα” όταν βλέπουν την ελληνική αποστολή. Δεν ήταν τυχαία η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που μέσες άκρες είπε ότι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι… φίλοι!

Συγκεκριμένα, απαντώντας στον Μιχάλη Ιγνατίου σχετικά με τη συνάντηση της με τον υπουργό Οικονομικών, απάντησε ότι «έχουμε πολύ καλή και οικεία σχέση εγώ και ο Ευκλείδης». Για την ιστορία, η Γαλλίδα “Σιδηρά Κυρία” εκφράζει έναν από τους πιο συντηριτικούς Οργανισμούς στον κόσμο, ενώ ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει αριστερός…

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ