"Συμμαχούν για να σωθούν" οι υγιείς εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου

Την απόλυτη καταστροφή βιώνει ο τεχνικός κόσμος της χώρας, καθώς συνεχίζει να μαστίζεται από τις υψηλές εκπτώσεις στα έργα, τους υψηλούς δείκτες αδιαφάνειας, διαφθοράς, και τις αθέμιτες πρακτικές.

«Με εξαίρεση τις παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ, η κατάσταση αυτή οδηγεί σε χαμηλή ποιότητα των έργων και σύγχρονων τεχνικών προδιαγραφών» ανέφερε χθες σε κοινή εκδήλωση του κατασκευαστικού κλάδου (ΣΤΕΑΤ, ΣΕΓΜ, ΣΑΤΕ) ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) κ. Κωνσταντίνος Καλλέργης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Καλλέργης, ο κατασκευαστικός κλάδος έχει υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες μέσα στην κρίση καθώς από το 7% του ΑΕΠ το 2007, σήμερα έχει φτάσει στο 2% του ΑΕΠ. Η συνολική επενδυτική δαπάνη για κατασκευαστικά έργα από 33,6 δισ. το 2007, μειώθηκε σε 9 δισ. το 2017. Την ίδια στιγμή έχουν χαθεί περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας, με πάνω από το 20% των επιστημόνων που έχουν μεταναστεύσει να είναι από τον κλάδο των μηχανικών.

Τα στελέχη του κλάδου έκρουσαν για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι οι στρεβλώσεις δεν έχουν εξαλειφθεί παρά την ψήφιση, πλέον της διετίας, του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις.

«Συνεχίζονται τα φαινόμενα περιοριστικών κριτηρίων, καταχρηστικών όρων που ευτελίζουν κάθε έννοια σοβαρότητας και λογικής. Ανεξέλεγκτες εκπτώσεις, απευθείας αναθέσεις μέσω διαδικασιών διαπραγμάτευσης, καθυστερήσεις στα έργα με μελέτη – κατασκευή, δημοπράτηση έργων ως προμήθειες ή υπηρεσίες, κατάχρηση διενέργειας συνοπτικών διαγωνισμών στον τομέα των μελετών, πλήρης αποτυχία των απευθείας αναθέσεων μέσω κλήρωσης, τουλάχιστον για τις μελετητικές υπηρεσίες».

Περισσότερα σε λέξεις

Επίσης, παρά τη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος ΕΣΗΔΗΣ δε διαφαίνεται επιτάχυνση των διαγωνιστικών διαδικασιών, και καταγράφεται συνέχιση τη γραφειοκρατικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων λόγω της αδυναμίας αυτόματης αναζήτησης των διαφόρων δικαιολογητικών αφού τα πληροφοριακά συστήματα δεν συνδέονται.

Μάστιγα για τον κλάδο που οδηγεί στον αφανισμό του, χαρακτήρισε από την πλευρά του, τις ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές ο Πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ κ. Γιώργος Συριανός.

«Το μόνο σίγουρο ιστορικά είναι ότι το φθηνό είναι ακριβό ή διαφορετικά ότι το φθηνό κρέας το τρώνε τα σκυλιά. Διαχρονικά, τα κενά στα έργα καλύπτονταν με εργολαβίες σκούπα. Oι χαμηλές προσφορές είναι απόλυτα συνυφασμένες με την καταστροφή του κλάδου».

Σύμφωνα με τον κ. Συριανό, η λύση στο πρόβλημα των χαμηλών προσφορών είναι «τα σωστά τιμολόγια, οι σωστές αναλύσεις τιμών και οι σωστές προδιαγραφές».

Ο κ. Συριανός σημείωσε πως ο ΣΑΤΕ και ο ΣΤΕΑΤ προωθούν από το 2009 το Εθνικό Σύστημα Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Έργων αλλά χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια για να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας στο υπουργείο υποδομών που ανέλαβε να διαμορφώσει ένα πλαίσιο για τον τρόπο εκτίμησης του κόστους κατασκευής και τεκμηρίωσης των υποβαλλόμενων οικονομικών προσφορών. «Το ζήτημα είναι να βγουν οι προτάσεις της ομάδας εργασίας και κυρίως να υιοθετηθούν, δηλαδή να υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση» επισήμανε.

Από το newsroom του economico.gr σε συνεργασία με το newmoney.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ