"Τα πλεονάσματα θα μειωθούν καθώς δεν είναι ρεαλιστικά" τόνισε στη Βουλή ο Μοσκοβισί

Ως μη ρεαλιστικές χαρακτήρισε τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Οικονομίας μιλώντας στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής επανέλαβε ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» και πρόσθεσε ότι «ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή αυτά τα πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθούν καθώς δεν είναι ρεαλιστικά».

Ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν διαφωνούσε με τους υψηλούς στόχους πλεονασμάτων όμως τους επέβαλλε το Δ.Ν.Τ και τους δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής ο κ Μοσκοβισί απάντησε για το ζήτημα των πλεονασμάτων: «Υπάρχει μια συγκεκριμένη ερώτηση στην οποία θα ήθελα να απαντήσω, η παρατήρηση που έκανα χθες και την αναφέρατε κύριε εκπρόσωπε της Ν.Δ., όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, μία δημοσιογράφος με ερώτησε, για τη μείωση από το 5% στο 2% κ.λπ. και είπα ότι όντως, «pacta sunt servanda» οι συμφωνίες είναι για να γίνονται σεβαστές, όμως, να σας πω ότι το πλεόνασμα αυτό δεν τον πρότεινε η Κομισιόν.

Η Κομισιόν, πάντοτε πίστευε ότι τα πλεονάσματα μπορεί να ήταν πιο χαμηλά, άλλοι όμως τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά στα πλαίσια της συμφωνίας του Eurogroup, του Ιουνίου. Λέγοντας αυτό βέβαια, σέβομαι και πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες που έχουν γίνει, γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο σεβαστή εάν σέβεται αυτές τις συμφωνίες. Ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή, διότι αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν, όμως θα πρέπει να γίνει αυτό μέσα στα πλαίσια συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν.

Η Κομισιόν είναι εδώ για να κάνει σεβαστούς τους κανόνες, θα μπορούσαμε να έχουμε μια δημιουργική ερμηνεία που θα φαινόταν κάπως χαλαρή, όμως αυτό δεν μπορώ να το κάνω, γιατί αυτό θα μπέρδευε την κατάσταση. Τέλος πάντων, θα πρέπει ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, ενόψει των εθνικών εκλογών να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση για το τι έχει γίνει και το πώς βλέπουμε την Ευρώπη να εξελίσσεται».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ