“Test Drive” με τους δανειστές με τρία μηνύματα – Δημοσιονομικοί στόχοι, μειώσεις φόρων και πρωτογενές πλεόνασμα

Πρώτη αναγνωριστική επίσημη συνάντηση της κυβέρνησης, ένα “Test Drive”, με τους Θεσμούς σήμερα, καθώς συνεδριάζει το Euro Working Group (EWG) –  –το όργανο που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup– στο οποίο η Αθήνα θα βολιδοσκοπήσει τις πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαϊκών μηχανισμών για την οικονομική πολιτική της.

Το κρίσιμο Eurogroup, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, θα συνέλθει στο τέλος της άλλης εβδομάδας και ενώ από τις 16 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Σήμερα στο EWG την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) καθηγητής Μιχάλης Αργυρού, ο οποίος θα αναπτύξει στους εκπροσώπους των υπολοίπων υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης την κυβερνητική στρατηγική για:

  • Τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων.
  • Σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών για πολίτες και επιχειρήσεις, σε συνάρτηση με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο
  • Μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού προηγουμένως αποδώσει καρπούς η σχεδιαζόμενη μεταρρυθμιστική πολιτική

Σύνδεση των πλεονασμάτων με τις αναπτυξιακές πολιτικές της κυβέρνησης

Το μήνυμα που θέλει να περάσει και στους Ευρωπαίους τεχνοκράτες η κυβέρνηση είναι ότι πορεύεται βάσει σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας, στο πλαίσιο του οποίου τοποθετείται και η άρση των δεσμεύσεων για τα υπέρογκα πλεονάσματα. Ο κ. Αργυρός  θα κάνει σαφές σήμερα στο EWG ότι η Αθήνα συνδέει το ζήτημα των πλεονασμάτων με τις αναπτυξιακές πολιτικές της κυβέρνησης. Προς τούτο σήμερα ο μηχανισμός προετοιμασίας του Eurogroup θα λάβει τις εξής διαβεβαιώσεις :

  • Η Ελλάδα θα τηρήσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και θα δώσει έμφαση στην υλοποίηση των εκκρεμών μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.
  • Οι μειώσεις φόρων και οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα σε ορίζοντα τετραετίας θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση και όχι λογική παροχών.
  • Το αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα τεθεί αφού προηγουμένως η κυβέρνηση αποδείξει εμπράκτως τη μεταρρυθμιστική δυναμική της.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΟΕ αναμένεται να εκφράσει σήμερα την πρόθεση της κυβέρνησης να δρομολογήσει άμεσα την πρόωρη αποπληρωμή περίπου 2,7 δισ. ευρώ από τις (ακριβές) δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Τι διευκολύνει την Ελληνική διαπραγματευτική θέση

Θα αναφερθεί επίσης και στις πρόσφατες θετικές εξελίξεις που διευκολύνουν τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς έναντι των Ευρωπαίων εταίρων ενόψει της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και των διαβουλεύσεων για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020. Οι εξελίξεις αυτές είναι:

  • η πλήρης άρση των capital controls,
  • η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων,
  • η θεαματική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στη χώρα μας
  • η περαιτέρω αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούλιο κατά 1,6 δισ. ευρώ και
  • η διαφαινόμενη έγκριση του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων (APS) έως τον Οκτώβριο από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).

Οι συζητήσεις στο σημερινό Euro Working Group θα γίνουν στο θετικό κλίμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις  μέλλουσας προέδρου της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, που επανέλαβε ότι, όπως έλεγε και ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι στόχοι της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πολύ υψηλοί και δεσμεύουν την ανάπτυξή της.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

·

Καμία δημοσίευση για προβολή