“Θα είμαστε αυστηροί με την Τουρκία” το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ

«Αισθάνομαι πολύ ήσυχος για την θέση που πήρα σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι μια πολύ ρεαλιστική θέση. Έχω ξεκαθαρίσει ότι πιστεύω πως δεν είναι μια καλή συμφωνία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης.

Ο κύριος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις φοιτητών, Ελλήνων και Αμερικανών αλλά και μελών της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ και ξεκαθάρισε επίσης πως η Νέα Δημοκρατία «δεν συμφωνεί, αλλά θα σεβαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών» και ακόμα πως «θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε πως θα διαχειριστούμε όσα ζητήματα προκύψουν κατά την διάρκεια της εφαρμογής της συμφωνίας».

Τόνισε εξάλλου πως η Ελλάδα διατηρεί πλήρως το δικαίωμα άσκησης «veto» κατά την διαδικασία, «εφόσον δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα».

”Θα είμαστε αυστηροί με τη Τουρκία”

Όπως μεταδίδει ο Ant1, ο κύριος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται πάντα το διεθνές δίκαιο, ακόμα και όταν δεν τη συμφέρει, και σε αυτό είναι που διαφέρει από την Τουρκία. Η νέα κυβέρνηση όμως, ανέφερε, θα είναι πολύ αυστηρή με τον βόρειο γείτονα της όμως σε ό,τι αφορά την είσοδο του στην ΕΕ. Εξέφρασε παράλληλα τη διαφωνία του με τους χειρισμούς Τσίπρα στο μακεδονικό ζήτημα καθώς πήγε στις Πρέσπες χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του κοινοβουλίου εκ των προτέρων.

Στην ίδια ομιλία, ο κύριος Μητσοτάκης τόνισε την εξέχουσα θέση που έχει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το γεωπολιτικό κομμάτι αλλά και τη διπλωματική της ευελιξία καθώς καταφέρνει να έχει άριστες σχέσεις με πολλούς και διαφορετικούς πόλους της διεθνούς σκηνής όπως π.χ. με το Ισραήλ αλλά και με τον αραβικό κόσμο ταυτόχρονα. Αυτό είναι ανέφερε το όπλο της Ελλάδας που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της διεθνώς.

[more]

Μεγάλη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα είναι μεν ανεξάρτητο αλλά θα έχει άμεση επαφή με τον εκάστοτε Πρωθυπουργό της χώρας. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι χρήσιμο τόσο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων και των ζητημάτων ασφαλείας αλλά θα δίνει επίσης και μια συνέχεια την ελληνική εξωτερική πολιτική.

[/more]

Aπό το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή