“Το προσφυγικό/μεταναστευτικό μας αφορά όλους” θα πεί ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής – Διαφωνίες στην ΕΕ

Καταλυτική Σύνοδος Κορυφής για επιδότηση του κόστους ενέργειας και άμυνας.

Η διεθνοποίηση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος αλλά και η ανάδειξη του μεγέθους της τουρκικής παραβατικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις συναντήσεις με Ευρωπαίους και διεθνείς παράγοντες.

Μεθαύριο, Πέµπτη, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει αρχικά στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και στις δύο κορυφαίες διοργανώσεις και  κυρίως στη δεύτερη, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα κληθεί να ισορροπήσει στο τεντωμένο διπλωματικό σκοινί που δημιουργούν τα πολυποίκιλα και σε πολλές περιπτώσεις αντικρουόμενα συμφέροντα των χωρών μελών έναντι του τρίπτυχου προβλήματος “Τουρκική εισβολή στη Συρία- επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ-μεταναστευτικό/προσφυγικό”.

Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως και η Γερμανίδα Καγγελάριος Αγγελα Μέρκελ, ευελπιστούν ότι όχι μόνο θα διατηρηθεί αλλά και θα πάει ένα βήμα παρακάτω  η ήδη ασθμαίνουσα κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας και επιδιώκουν την ενίσχυση της Aγκυρας με νέα χρηματοδότηση για να επιτηρεί τα σύνορα και να συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές, πολλώ δε μάλλον υπό τη σκιά της επίθεσης στη Συρία, που μπορεί να προκαλέσει νέα έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σαφώς υπέρ της θέσης να παραμείνει η Τουρκία, αλλά και η «συμφωνία» για το μεταναστευτικό, σε ευρωπαϊκή τροχιά τάσσεται η Γερμανία, την ώρα που η Γαλλία, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται επιφυλακτική, ενώ η Ολλανδία κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Αρνητική, την ίδια ώρα, είναι η Αυστρία, καθώς και οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ, γεγονός που κάνει τη λύση της εξίσωσης ακόμα πιο δύσκολη για τους 28 της Ε.Ε.

Υπέρ της αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία η Αθήνα 

Σε όλες τις συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα – και δεν είναι λίγες – ο κ. Μητσοτάκης, σύµφωνα µε πληροφορίες, υποστηρίζει το αίτηµα της Αγκυρας για τη συνέχιση της οικονοµικής ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιµετώπιση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού ζητήµατος, υπό την αυστηρή προϋπόθεση, όµως, της τήρησης εκ µέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Κοινή ∆ήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας του 2016 για τις επιστροφές των µεταναστών. Τη θέση αυτή, άλλωστε, είχε επισημάνει και στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Εν όψει των κρίσιμων αυτών Συνόδων αλλά και των επαφών που επιδιώκεται να έχει ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζουν πυρετωδώς την παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σημειωτέον, ήταν μεταξύ εκείνων που πίεσαν να μπει και το Μεταναστευτικό στην ατζέντα των συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετών.

Ευθυγραμμισμένη με την Ε.Ε η κυβέρνησηγια την τουρκική εισβολή 

Στο ζήτηµα της Συρίας και της τουρκικής επέµβασης η κυβέρνηση εμφανίζεται απολύτως εναρμονισμένη με τη θέση που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ενωση διά της ύπατης εκπροσώπου για θέµατα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ως προς τη Συρία. Η Ε.Ε. έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην εισβολή της Τουρκίας, υπογραµµίζοντας ότι «οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών θα επιδεινώσει τα βάσανα του συριακού λαού, θα προκαλέσει µετακινήσεις πληθυσµών και θα υπονοµεύσει τις πολιτικές προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής». Τις τουρκικές απειλές στην Κύπρο και το πρόβληµα του Μεταναστευτικού έθεσε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνάντησή του την προηγούμενη Πέµπτη µε τον κ. Γενς Στόλτενµπεργκ.

Ο πρωθυπουργός ενηµέρωσε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για τις «έκνοµες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, που παραβιάζουν κατάφωρα το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, δηµιουργούν ένταση, αλλά και υπονοµεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για επανεκκίνηση των συνοµιλιών για το Κυπριακό», όπως χαρακτηριστικά είπε. Για το δε Μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «την ενεργότερη συµµετοχή της Συµµαχίας στην αντιµετώπιση αυτού του διεθνούς προβλήµατος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή