“Βαρύ” το κλίμα για τις ελληνικές τράπεζες – Τις πολιτικές εξελίξεις περιμένουν τα funds

    Σοβαρή κερδοφορία και μέρισμα από τις συστημικές τράπεζες. Στα ύψη τα έσοδα από τόκους

    Κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι το κλίμα απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, με τα διεθνή funds να διατηρούν σοβαρές “ενστάσεις” για το κατά πόσο θα μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι των κόκκινων δανείων που υποβάλλονται στον SSM, τη στιγμή που το “πότε” θα μπορούν οι Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς να επιστρέψουν στην “κανονικότητα” της χορήγησης νέων δανείων, έτσι ώστε να ενισχύσουν την υποτονική οικονομική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την κερδοφορία τους, παραμένει ο μεγάλος “άγνωστος”.

    Τι έγινε στο roadshow του Λονδίνου

    Στο roadshow της BofA Merrill Lynch (23rd Annual Financials CEO Conference) το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στο Λονδίνο, τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών βρέθηκαν και πάλι αντιμέτωπα με τα πιεστικά ερωτήματα των θεσμικών επενδυτών σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του κλάδου, τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο ότι “αναγνωρίζουν” πως η χώρα έχει μπει για τα καλά σε προεκλογικούς ρυθμούς. “Το κλίμα δεν διαφέρει καθόλου από αυτό που επικράτησε στο roadshow του ελληνικού Χρηματιστηρίου την προηγούμενη εβδομάδα”, σημειώνει χαρακτηριστικά πηγή που συμμετέχει στα ραντεβού. “Η επιφυλακτικότητα είναι έντονη σε ό,τι αφορά τα πλάνα των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων”, όπως προσθέτει.

    Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες υποβάλουν στον SSM τις αμέσως επόμενες ημέρες τα νέα σχέδια για τα NPLS/NPEs που θα καλύπτουν την τριετία έως το 2021, οι ανησυχίες των funds σχετικά με το αν θα υπάρξει ή όχι ανάγκη νέων αυξήσεων κεφαλαίου, είναι υπαρκτές και… εύλογες.

    Η ανησυχία λόγω της υποχώρησης της κεφαλαιοποίησης

    Αξίζει να σημειώσουμε πως η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών η οποία διαμορφώνεται στα 5,7 δισ. ευρώ περίπου έχει υποχωρήσει από 140% έως και 65% από την κεφαλαιοποίησή τους μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, ενώ βρίσκεται 88% χαμηλότερα από τα επίπεδα της ανακεφαλαιοποίησης του 2010, με την επιφυλακτικότητα των ξένων επενδυτών να αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου. Οι θέσεις των shorts, οι οποίες διατηρούνται και έχουν ενταθεί από το καλοκαίρι, “εξηγούν” σε σημαντικό βαθμό την πορεία των τραπεζικών μετοχών και τη συνεχή πίεση στην οποία βρίσκονται.

    [more]

    Οι θέσεις των shorts

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το βρετανικό Lansdowne Partners διατηρεί short θέσεις στην Πειραιώς που φτάνουν το 2,51% επί των μετοχών της καθώς και στην Eurobank οι οποίες φτάνουν το 0,62% της κεφαλαιοποίησή της. Το Oceanwood Capital Management τηρεί 1,40% shorts έναντι της Alpha Bank, 0,57% έναντι της Eurobank και 0,70% έναντι της Εθνικής. Τέλος, το Marshall Wace έχει στο στόχαστρο την Πειραιώς με τα shorts του να φτάνουν το 0,90% επί των μετοχών της.

    Εκτός από τη βροχή ερωτήσεων για τη… ρεαλιστικότητα των σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων, τα funds έθεσαν στο τραπέζι τις πωλήσεις NPLs, το πότε οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε νέα παραγωγή δανείων καθώς και στην κατάσταση της ρευστότητάς τους. Μεταξύ των funds που συμμετείχαν στα ραντεβού με τις ελληνικές τράπεζες ήταν α BlackRock, Wellington, Oaktree και Pimco, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα εν όψει του εκλογικού έτους του 2019 έχουν μπει για τα καλά στα ραντάρ των θεσμικών.

    [/more]

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

    Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το Capital.gr (ρεπορτάζ Ελευθερίας Κούρταλη)

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή