"Υπάρχουν υπαρκτές βόμβες με αναμμένα φιτίλια" τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Κεντρική επιδίωξη είναι η υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά και ευσταθές τραπεζικό σύστημα, δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Όπως τόνισε, ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην κορυφή των προτεραιοτήτων του νέου οικονομικού επιτελείου είναι η ελάφρυνση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και η στήριξη όσων αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί έντιμα και σκληρά για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών.

Παρότι, όπως υποστήριξε, η οικονομία πραγματοποιεί αποδεδειγμένα χαμηλές πτήσεις, υπάρχουν βλάβες και υπαρκτές βόμβες με αναμμένα φιτίλια, ξεκαθάρισε ότι δεν θα πει πως παραλαμβάνει καμένη γη. «Αυτό πρέπει να το εξοστρακίσουμε από την πολιτική μας ζωή, δεν ωφελεί τη χώρα. Θα κρατήσουμε τα θετικά και θα οικοδομήσουμε σε αυτά, θα διορθώσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις και θα αξιοποιήσουμε αξιοκρατικά το δυναμικό του υπουργείου» είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. «Θα εργαστούμε με απόλυτη συνοχή, σεμνότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα» συμπλήρωσε.

Από τη μεριά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή τύχη στο νέο οικονομικό επιτελείο, τόνισε ότι η απελθούσα κυβέρνηση αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη, με απομείωση του χρέους, «καθαρό διάδρομο» χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών για τα επόμενα 15 χρόνια, «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων και οικονομία με ανάπτυξη. Όλα αυτά, διευκρίνισε, επιτεύχθηκαν σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες με τρία χρόνια μνημόνια.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι είναι πολύ περήφανος «για το κόμμα μας, που άρχισε από το 3% και έφτασε τώρα στο 31,5%», προσθέτοντας με νόημα πως «έχουμε δώσει υπόσχεση στον λαό ότι θα επιστρέψουμε δριμύτεροι, σοφότεροι και με πολύ καλύτερο πρόγραμμα για τα μεσαία και λαϊκά στρώματα».

Τέλος, ευχαρίστησε έναν προς έναν τους συνεργάτες του, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, την πρώην υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, την πρώην γενική γραμματέα του υπουργείου Έλενα Παπαδοπούλου και τον διευθυντή του γραφείου του, Σπύρο Παπακωνσταντίνου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους Δημήτρη Παπαγιαννάκο και Δημήτρη Λιάκο, λέγοντας ότι «χωρίς αυτούς τους δυο δεν θα είχαμε φτάσει ούτε στα μισά της διαπραγμάτευσης».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ