Ραγδαία αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ: Γιατί η Ουάσινγκτον «δείχνει» τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας ως «εγκέφαλο» της δολοφονίας Κασόγκι

Κεφαλαιώδης θεωρείται η απόφαση των ΗΠΑ να δώσουν στη δημοσιότητα έκθεση των μυστικών υπηρεσιών του σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η τερατώδης δολοφονία

Ο Κασόγκι είχε δολοφονηθεί και διαμελιστεί στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018, προκαλώντας ανατριχίλα σε όλο τον κόσμο, όταν αποκαλύφθηκαν στοιχεία για τον φρικτό θάνατό του. Ωστόσο, η στάση της Ουάσινγκτον είχε προκαλέσει πολύ αρνητική εντύπωση, καθώς ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε αρνηθεί να αποκαλύψει περαιτέρω στοιχεία για τη δολοφονία, καθώς θεωρείτο ότι είχε καλές σχέσεις με τον πρίγκιπα Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, διάδοχο του θρόνου στο Ριάντ.

Η αποκαλυπτική έκθεση

Τώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει έκθεση της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ σχετικά με τη δολοφονία και το κείμενο είναι πραγματικά «φωτιά» για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν επικύρωσε την επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο πρίγκιπας στο «στόχαστρο»

«Ο πρίγκιπας διάδοχος θεωρούσε τον Κασόγκι απειλή για το βασίλειο και γενικότερα στήριζε την προσφυγή σε βίαια μέτρα, εφόσον χρειαζόταν, για να φιμωθούν οι αντιφρονούντες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου και του Κασόγκι», προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης. Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι από το 2017 ο πρίγκιπας διάδοχος είχε «τον απόλυτο έλεγχο» των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, κάτι που «καθιστά άκρως απίθανη την υπόθεση οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι να εκτέλεσαν μια τέτοια επιχείρηση χωρίς το πράσινο φως» εκ μέρους του.

Αμηχανία στο Ριάντ

Μόλις η δολοφονία έγινε γνωστή, το Ριάντ έδωσε αντικρουόμενες εκδοχές για την εξαφάνισή του Κασόγκι, όμως τελικά παραδέχτηκε ότι σκοτώθηκε σε μια επιχείρηση για τη σύλληψή του που «δεν πήγε καλά». Συνελήφθησαν 21 πρόσωπα, ενώ απολύθηκαν πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως ο υπαρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών Άχμαντ Ασίρι και ένας βοηθός του πρίγκιπα διαδόχου, ο Σαούντ αλ Καχτάνι.

Τελικά τον Ιανουάριο του 2019 έντεκα άνθρωποι δικάστηκαν, κεκλεισμένων των θυρών. Οι πέντε από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά οι ποινές τους μετατράπηκαν σε 20ετή κάθειρξη, αφού τους συγχώρεσε η οικογένεια του Κασόγκι. Τρεις άλλοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης. Ο Ασίρι δικάστηκε αλλά απαλλάχθηκε «λόγω έλλειψης αποδείξεων» ενώ στον Καχτάνι δεν ασκήθηκε καμία δίωξη.

Μήνυμα αντιπαράθεσης

Με την απόφαση για αποχαρακτηρισμό της έκθεσης για τη δολοφονία Κασόγκι, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στέλνει μήνυμα ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αντιπαρατεθούν με το Ριάντ σε μια σειρά ζητημάτων, από τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι τον πόλεμο στην Υεμένη. Βέβαια, ο ίδιος ο Μπάιντεν την περασμένη Πέμπτη συνομίλησε τηλεφωνικά με τον 85χρονο πατέρα του πρίγκιπα, τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ και, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές, επαναβεβαίωσαν τη συμμαχία των χωρών τους και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν.

Στο επίκεντρο η Υεμένη

Η αμερικανική κυβέρνηση πάντως εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει συμβάσεις για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και να περιορίσει τις μελλοντικές μόνο σε «αμυντικά» οπλικά συστήματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, αφού διασφαλίσει ότι η Σαουδική Αραβία θα έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί το έδαφός της.

Αλλαγή πολιτικής

Ωστόσο, φαίνεται ότι η ανακίνηση της υπόθεσης Κασόγκι δίνει την ευκαιρία στις ΗΠΑ και τον Τζο Μπάιντεν να προχωρήσουν σε συνολική αλλαγή πολιτικής έναντι χωρών που επιτίθενται σε δημοσιογράφους που εργάζονται για αμερικανικά ΜΜΕ (ο Κασόγκι διέμενε στις ΗΠΑ και συνεργαζόταν ως αρθρογράφος με την εφημερίδα Washington Post).

Κατά τα φαινόμενα, η αλλαγή πολιτικής θα εκφραστεί μέσω ντιρεκτίβας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ώστε να έχει την απαιτούμενη βαρύτητα, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να συνδεθεί άμεσα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος θα πρέπει να έχει περιθώριο ελιγμών. Η ντιρεκτίβα θα βάζει στο στόχαστρο των ΗΠΑ κυβερνήσεις χωρών που στοχοποιούν δημοσιογράφους που εργάζονται για αμερικανικά ΜΜΕ, ενω στη συνομιλία του με τον βασιλιά Σαλμάν, ο Μπάιντεν υπογράμμισε τη βαρύτητα που η Ουάσινγκτον δίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαιού.

«Καμπανάκι» και για Ερντογάν

Το ενδιαφέρον είναι ότι το πλαίσιο αυτό –ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατικές ελευθερίες, κράτος δικαίου– αναμένεται να αποτελέσει το «πεδίο μάχης» του Μπάιντεν και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως «αυταρχικό» και ο οποίος -όπως και ο πρίγκιπας Μοχάμαντ- απολάμβανε ειδική σχέση με τον Τραμπ. Σημειώνεται, δε, ότι το καθεστώς Ερντογάν κρατά φυλακισμένους πολλούς δημοσιογράφους, μετά το πογκρόμ που εξαπέλυσε για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Επίσης, με παρόμοιες «δικαιολογίες» με αυτές της Σαουδικής Αραβίας για την Υεμένη, ο Ερντογάν πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ, σε περιοχές Κούρδων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή