Ραγδαίες εξελίξεις: Έγινε το δεύτερο τηλεφώνημα. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει στον Προκόπη Παυλόπουλο τη συμφωνία του με τα Σκόπια

Ραγδαίες εξελίξεις: Έγγινε το δεύτερο τηλεφώνημα. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει στον Προκόπη Παυλόπουλο τη συμφωνία του με τα Σκόπιαστον Π

Ο πρωθυπουργός είχε ραντεβού στις 6 τα απόγευμα για να ενημερώσει τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο (προφανώς) για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον Ζόραν Ζάεφ.

Παρά το χαμό που επικρατεί στα Σκόπια και κυρίως τη διαφωνία του προέδρου Ντιμιτρόφ με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού του,εγινε και η δεύτερη και καθοριστική τηλεφωνική επικοινωνία του Ζοραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα.

Υπήρξε συμφωνία

Όπως όλα δείχνουν, ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς υπήρξε συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι αναγνωρίζεται η «μακεδονική γλώσσα», ενώ η τελική ονομασία θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός  Ζόραν Ζάεφ, που ήταν και το πρόσωπο που επέλεξε το τελικό όνομα, θα προβεί στις 19:30 ώρα Ελλαδος σε διάγγελμα με θέμα την ανακοίνωση της συμφωνίας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Έκλεισαν τις διαφωνίες

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης τηλεφωνικής συνομιλίας τους, οι δύο πρωθυπουργοί επιχείρησαν να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να καταλήξουν σε συμφωνία για το ονοματολογικό.

«Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο», ανέφερε νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ.

«Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση για μένα», ανέφερε σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, εάν κλείσει η συμφωνία, θα γνωστοποιηθούν άμεσα όλες οι λεπτομέρειες και θα υπάρξει προγραμματισμός για το χρόνο και τον τόπο υπογραφής της.

«Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα – βήμα. Να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία, και αν υπάρξει συμφωνία θα ορίσουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Δηλαδή, το πως θα ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και το που θα μπουν οι τελικές υπογραφές», πρόσθεσε.

Δύο ονόματα στο τραπέζι

Η τελική ονομασία ήταν επιλογή του κ. Ζάεφ, όπως αποκάλυψε χθες  ο Νίκος  Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών  είχε υποστηρίξει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχαν μείνει δύο ονόματα, το «Βόρεια Μακεδονία» («Severna Makedonija») και το «Άνω Μακεδονία» («Upper Macedonia»), ενώ πηγές από την ελληνική πλευρά θεωρούσαν ως πιθανότερο το πρώτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΖΑΕΦ- ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ