Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, έτοιμη για κυρώσεις κατά της Ρωσίας δηλώνει η ΕΕ

Ο κύβος ερρίφθη και ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε πριν από λίγο στην αναγνώρισε της ανεξαρτησίας των ρωσόφωνων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που «καλύπτει» η ονομασία Ντονμπάς, παρά τις προσπάθειες ευρωπαίων ηγετών να τον αποτρέψουν.

Έκανε το κρίσιμο βήμα ο Πούτιν

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την απόφασή του μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, ενώ σύμφωνα με το Reuters, o Ρώσος πρόεδρος, σε συνομιλία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τον ενημέρωσε ότι θα υπογράψει διάταγμα που θα αναγνωρίζει την ανεξαρτητοποίηση από την Ουκρανία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. Την ίδια ενημέρωση φέρεται να έκανε και στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, από την πλευρά του φέρεται να του είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εφαρμόση τη συμφωνία του Μινσκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι αν η Ρωσία αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, η απειλή για τη χώρα του θα αυξηθεί σημαντικά. Υπογράμμισε ακόμα ότι οι διαβεβαιώσεις των χωρών της Δύσης ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ δεν αποτελούν παραχώρηση στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία δεν είναι ούτως ή άλλως έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Πούτιν μαινόμενος

Κατά το διάγγελμά του, το οποίο ήταν… ολυμπιακών διαστάσεων, ο Πούτιν μίλησε για «αρχαία ρωσική εδάφη» αναφερόμενος στην ανατολική Ουκρανία. Τόνισε, δε, ότι η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ρωσικής ιστορίας. Σημείωσε, δε, ότι η σύγχρονη Ουκρανία είναι δημιούργημα της κομμουνιστικής Ρωσίας. Όπως είπε, ο Λένιν αδίκησε τη Ρωσία, δημιουργώντας το κράτος της Ουκρανίας. Ανέφερε επιπλέον ότι ο Λένιν παρέδωσε το Ντόνμπας στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας. «Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια γνήσια αποκομμουνιστικοποίηση» τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ρωσία βοήθησε την Ουκρανία όταν της ζητήθηκε, χορηγώντας δάνεια, ενώ ανέλαβε όλο το βάρος να πληρώσει το εξωτερικό χρέος της ΕΣΣΔ. Είπε επιπλέον ότι «είδαμε ένα μείγμα νεοναζισμού και υπερεθνικισμού στην Ουκρανία», την οποία κατηγόρησε για επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας. Όπως είπε, «αντέγραψαν ξένα μοντέλα που δεν έχουν σχέση με την ουκρανική πραγματικότητα για να κερδίσει μια πλουτοκρατία της Ουκρανίας. Αφαίμαξαν δισεκατομμύρια δολάρια οι Ουκρανοί ολιγάρχες, έκλεψαν τη Ρωσία και προσεταιρίσθηκαν τη Δύση. Τιμωρούσαν ανθρώπους που ήθελαν τη συνεργασία με τη Ρωσία». Επισήμανε, δε, ότι η Ουκρανία διοικείται από ξένες δυνάμεις, χαρακτηρίζοντάς την «αποικία» υπό «καθεστώς μαριονέτας».

Κατηγορίες κατά ΝΑΤΟ

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μετέτρεψαν την Ουκρανία σε «θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων» και έκανε λόγο για αμερικανικά drones που κατασκοπεύουν τη Ρωσία, ενώ χαρακτήρισε ευθεία απειλή για την ασφάλεια της χώρας του την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι αθετήθηκαν οι υποσχέσεις πως δεν θα επεκταθεί το ΝΑΤΟ και επεσήμανε ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Μόσχας και Δύσης. Μίλησε για πέντε κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια και σημείωσε ότι «κατανοούμε πως είναι θέμα χρόνου η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ», ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται στο ΝΑΤΟ μια τόσο μεγάλη χώρα όσο η Ρωσία.

Είπε ότι εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ είναι μονίμως παρόντες σε στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία και δήλωσε πως «είμαστε σίγουροι ότι έχει ληφθεί απόφαση περαιτέρω επέκτασης προς ανατολάς». Ανέφερε επιπλέον ότι ενδεχόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ αυξάνει τον κίνδυνο επιδρομής κατά της Ρωσίας. Τέλος, αποκάλυψε ότι το 2000 ο ίδιος είχε ρωτήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, για το ενδεχόμενο ένταξης της Ρωσίας στη συμμαχία, προσθέτοντας ότι ο Κλίντον είχε φανεί αμήχανος.

Κάλεσμα Σολτς για αποκλιμάκωση

Από την πλευρά του, πάντα σύμφωνα με το Reuters, ο Σολτς φέρεται να κάλεσε τον Πούτιν να αποκλιμακώσει, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως είναι η Ρωσία εκείνη που στην παρούσα φάση έχει την ευθύνη της αποκλιμάκωσης, και να απέρριψε το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τη Μόσχα, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια αναγνώριση θα αποτελούσε μονομερή παραβίαση όσων είχαν προωθηθεί τα περασμένα χρόνια στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ.

Μετά τις ανακοινώσεις του Ρώσου προέδρου -ο οποίος, μάλιστα, είπε ότι η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε μέσα από την ΕΣΣΔ- τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα, καθώς εκτιμάται ότι η Μόσχα πλέον θα μπορεί να εξοπλίσει τους ρωσόφωνους των περιοχών αυτών, ενώ σε επόμενη φάση θα εντάξει στη Ρωσική Ομοσπονδία τα τμήματα αυτά της Ουκρανίας, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την αποτροπή σύρραξης στην περιοχή καθώς θα ακυρωθούν επί του πρακτέου οι συμφωνίες του Μινσκ. Σημειώνεται ότι και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών.

Έτοιμη για κυρώσεις η ΕΕ

Εν τω μεταξύ, έτοιμη είναι η ΕΕ να ενεργοποιήσει το συμφωνηθέν πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση αναγνώρισης από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, δήλωσε ο ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ. Όπως δήλωσε ο κ. Μπορέλ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, θα κληθεί τότε το Συμβούλιο να αποφασίσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του πακέτου. Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο επέβαλε κυρώσεις εις βάρος πέντε ατόμων (μεταξύ των οποίων τριών μελών της ρωσικής Δούμας) για την εμπλοκή της στις παράνομες εκλογές που διοργανώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 στην Κριμαία.

 

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία της Ουκρανίας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού νόμου στη χώρα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ζήτησε τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι εξελίξεις αυτές θέτουν σε συναγερμό και την Αθήνα, όπου την Τρίτη, στις 9:30 θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε γνωστό από το Ελιζέ. Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς «όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να απέχουν από κάθε μονομερή απόφαση ή δράση που θα μπορούσε να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του, ερωτηθείς σχετικά με μια ενδεχόμενη αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών.

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών Νονέτσκ και Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας διαμήνυσε ο Μπόρις Τζόνσον αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν. Χαρακτήρισε επίσης την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας ως σκοτεινή ένδειξη ότι τα πράγματα κινούνται σε λανθασμένη κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή