Ραγδαίες εξελίξεις στην Λιβύη: Πληροφορίες από αραβικά μέσα αναφέρουν ότι Δικαστήριο ακύρωσε το Μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ

Ερντογάν Σάρατζ

Νέο δεδομένα στο γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν και πιθανή ανατροπή του τουρκολυβικού Μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες διαμορφώνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Λιβύη.

Οπως ανακοίνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων, Δικαστήριο της χώρας, και συγκεκριμένα το Εφετείο της Al-Bayda, ακύρωσε τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και της Τουρκίας – ήτοι το τουρκολυβικό Μνημόνιο που είχαν υπογράψει ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Φαγεζ αλ Σάρατζ.

Τις πληροφορίες μεταδίδουν αραβικά μέσα ενημέρωσης – ανάμεσά τους και το διεθνές δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya -, αναφέροντας ότι με την ίδια δικαστική απόφαση ακυρώνεται και η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Η απόφαση εκδόθηκε υπέρ της Βουλής των Αντιπροσώπων, βάσει της αγωγής που κατέθεσε το Νομικό Τμήμα της. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν υπάρχει επίσης αντίδραση είτε από την Αγκυρα, είτε από την Τρίπολη.
Οι πληροφορίες πάντως έρχονται την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προσπάθειες για την δημιουργία στρατιωτικής – αεροπορικής βάσης στη Λιβύη. Σύμφωνα με διεθνείς ανταποκρίσεις, τουρκικά μεταφορικά αεροσκάφη A-400M καθώς και αεροσκάφη του Κατάρ έχουν πραγματοποιήσει συνολικά σχεδόν 200 πτήσεις προς τη Λιβύη, επιχειρώντας να προλάβουν τις εξελίξεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή