Ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία σε 45 ημέρες – Οι έξι κρίσιμες ημερομηνίες

 

Από τις 23 Αυγούστου, που θα δημοσιευθεί η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, μέχρι και την 7η Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, οι εξελίξεις στην οικονομία θα είναι ραγδαίες. Σε αυτό το διάστημα:

  • θα έχει φανεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά την τρέχουσα χρονιά,
  • θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού,
  • θα έχει ολοκληρωθεί και ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων των Θεσμών με τη νέα κυβέρνηση.

Το κρίσιμο 45ήμερο περιλαμβάνει:

  • τη συνεδρίαση του Euro Working Group αλλά και του Eurogroup,
  • την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης,
  • την επίσημη επίσκεψη των Θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης
  • την ενδεχόμενη εκταμίευση της επόμενης δόσης των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs, (τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες από την κερδοσκοπική τους συμπεριφορά με τα ελληνικά ομόλογα που εξαιρέθηκαν από το PSI)

Oι έξι κρίσιμες ημερομηνίες για την οικονομία

Σύμφωνα με την ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών, οι έξι κρίσιμες ημερομηνίες για την οικονομία είναι:

23 Αυγούστου: H Moody’s θα είναι ο δεύτερος οίκος αξιολόγησης μετά τη Fitch που θα δημοσιεύσει την έκθεσή του μετά τις εκλογές. Στην προηγούμενη αξιολόγησή της, που έγινε τον Μάρτιο του 2019, προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση, ανεβάζοντας τη βαθμολογία από το Β3 στο Β1. Οι επόμενες εκθέσεις αναμένονται μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Η Standard and Poor’s θα δημοσιεύσει στις 25 Οκτωβρίου και η DBRS την 1η Νοεμβρίου.

4 Σεπτεμβρίου: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του 2019. Ο ρυθμός ανάπτυξης του 2019 είναι εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος, καθώς αποτυπώνεται και στα δημοσιονομικά μεγέθη. Το πρώτο τρίμηνο κινήθηκε αρκετά χαμηλότερα από τον ετήσιο στόχο (1,3% έναντι στόχου 2,3%), ενώ τα όσα στοιχεία έχουν δοθεί μέχρι τώρα στη δημοσιότητα και αφορούν το β’ τρίμηνο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για εντυπωσιακή βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης στο διάστημα μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

5 Σεπτεμβρίου: Στην 1η συνεδρίαση του Euro Working Group μετά τις εκλογές στη χώρα μας, το θέμα «Ελλάδα» αναμένεται να απασχολήσει τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει με στοιχεία που να δείχνουν ότι το 2019 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ, ενώ είναι πολύ πιθανό να ανοίξει η συζήτηση και για τον προϋπολογισμό του 2020.

7 Σεπτεμβρίου: Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς και εντός και εκτός συνόρων περιμένουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ποια από τα φορολογικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί θα ενεργοποιηθούν μέσα στο 2020 και ποια θα μετατεθούν χρονικά για αργότερα.

13 Σεπτεμβρίου: Είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup με τη συμμετοχή του Χρήστου Σταϊκούρα. Το θέμα της Ελλάδας θεωρείται δεδομένο ότι θα συζητηθεί είτε είναι στην επίσημη ατζέντα είτε όχι. Οι εκκρεμότητες είναι πλέον πολλές: ολοκλήρωση της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, επίτευξη συμφωνίας για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2020 και εξέταση του ελληνικού αιτήματος τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs να συμπεριλαμβάνονται στον ορισμό του μνημονιακού πρωτογενούς πλεονάσματος.

16-20 Σεπτεμβρίου: Είναι η πιθανότερη περίοδος άφιξης των Θεσμών για την ολοκλήρωση της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Το ζητούμενο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα είναι να μπουν οι βάσεις για την οριστική κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020, το οποίο θα πρέπει επίσης, στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, να κατατεθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το newsroom του economico.gr, με πληροφορίες από τη “Ναυτεμπορική” (ρεπορτάζ Θάνου Τσίρου)

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή