Ραγδαίες εξελίξεις στο ΝΑΤΟ φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα F-35 αναλαμβάνουν και το ρόλο πυρηνικής κρούσης

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ ως «εγκεφαλικά νεκρό». Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει άρδην την κατάσταση και, πλέον, η συμμαχία, όχι μόνο αποκτά σημαίνοντα ρόλο στην άμυνα της Ευρώπης, αλλά ανασχεδιάζει και την πυρηνική στρατηγική της, εν όψει και των διαρκών αναφορών της Ρωσίας σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη που δεν διαθέτουν δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο (δηλαδή, όλα εκτός Γαλλίας και Βρετανίας), ήδη από τη δεκαετία του 1960 έχουν εφοδιαστεί με πυρηνικές βόμβες μικρής ισχύος, οι οποίες μεταφέρονται με αεροσκάφη -μαχητικά και βομβαρδιστικά- και ο λόγος ύπαρξής τους ήταν, σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής του ΝΑΤΟ, να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν στόχους του αντιπάλου.

Οι «ευρωπαϊκές» βόμβες

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτού, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ αποθηκεύουν περίπου 150 βαρυτικές πυρηνικές βόμβες B-61 (στρατηγικής και τακτικής χρήσης) στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Τουρκία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του δεξαμενής σκέψης Chatham House με έδρα τη Βρετανία. Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι σε περίπτωση εμπλοκής, τα όπλα αυτά θα μεταφέρονταν με αεροσκάφη τύπου Panavia Tornado και F-16, ωστόσο, τα μαχητικά αυτά πλέον θεωρούνται γερασμένα.

Στο προσκήνιο τα F-35

Μάλιστα, ένα σχέδιο της Γερμανίας να αναβαθμίσει τα Tornado που διαθέτει τελικά απορρίφθηκε, καθώς ήταν πολυδάπανο και δύσκολο και, όπως έχει γράψει το economico.gr, πλέον το Βερολίνο, παρά κάποιες επιφυλάξεις, φαίνεται ότι στρέφεται στα μαχητικά πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς F-35, τα οποία και θα αναλάβουν το ρόλο των αεροσκαφών πυρηνικής κρούσης σε περίπτωση που το αδιανότητο γίνει πραγματικότητα και η χρήση των όπλων αυτών κριθεί αναγκαία από το ΝΑΤΟ.

Τι σχεδιάζει το ΝΑΤΟ

«Προχωρούμε γρήγορα προς τον εκσυγχρονισμό των F-35 και τα ενσωματώνουμε στον σχεδιασμό και τις δυνατότητές μας», δήλωσε η Τζέσικα Κοξ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πυρηνικής Πολιτικής του NATO στις Βρυξέλλες. «Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι σύμμαχοί μας θα έχουν γίνει μέρος του εκσυγχρονισμού», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «ο σκοπός είναι να αποτρέψουμε τις επιθέσεις διατηρώντας το τρέχον δόγμα και χρησιμοποιώντας το ως διαπραγματευτικό χαρτί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με πιθανή πυρηνική διάσταση».

Απόφαση πολλαπλών συνεπειών

Ας σημειωθεί εδώ ότι η διαφαινόμενη απόφαση της Γερμανίας για αγορά F-35 αποτελεί μια στροφή που έχει πολλαπλή σημασία, καθώς στο πλαίσιο του σχεδίου FCAS, Βερολίνο και Παρίσι είχαν σχοινοτενείς συζητήσεις για τη δυνατότητα του νέου αεροσκάφους να πραγματοποιεί πυρηνικά χτυπήματα. Η Γαλλία για την ώρα χρησιμοποιεί ως αεροσκάφος πυρηνικής κρούσης το Rafale, το οποίο και σκόπευε να αντικαταστήσει με το FCAS, ωστόσο, πλέον υπάρχουν ερωτηματικά αν το σχέδιο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί.

Καμία δημοσίευση για προβολή