Αύξηση κερδών ανά μετοχή μεγαλύτερη του 60% έως το τέλος του 2020 αναμένουν οι ξένοι οίκοι στο ΧΑΑ

Η επόμενη μέρα των εκλογών – με όλες τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων να θεωρούν βέβαιη την κυβερνητική αλλαγή – θα οδηγήσει σε αύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, η οποία θα είναι ο κύριος παράγοντας στην ενίσχυση των ελληνικών μετοχών με προσδοκίες για αυξημένη κερδοφορία τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τη Citigroup, η εκτιμώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή στην ελληνική αγορά είναι η μεγαλύτερη διεθνώς, τοποθετώντας την αύξηση των κερδών ανά μετοχή στο 39% το 2019 και στο 25% το 2020.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ελκυστικό λόγω των πολιτικών εξελίξεων και πολλοί θα είναι αυτοί που θα θέλουν να μπουν στο τρένο αυτής της εξέλιξης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι αναλυτές εκτιμούν πως σε επόμενη φάση του ράλι η άνοδος θα είναι γενικευμένη, με τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις να μπαίνουν και αυτές δυναμικά στον «χορό». Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, σε ένα μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο. αφού υπάρχει η διάθεση να αξιολογηθούν νέα ή αποτιμήσεις που σε άλλες εποχές περνούσαν σχεδόν απαρατήρητα από το ταμπλό

Από την αρχή του έτους προστέθηκαν στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑΑ περισσότερα από 13 δις. ευρώ και αυτό είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής που φέρνει στις διαθέσεις της επενδυτικής κοινότητας η προοπτική αλλαγής της κυβέρνησης.

Προς αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο και οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, το απέδειξε αυτό, με την αγορά να καταγράφει ένα δυναμικό ράλι περίπου 130 μονάδων. Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley η αισιοδοξία της αγοράς για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω εάν η νέα κυβέρνηση επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας μετά το πέρας των εκλογών.

Αντίστοιχα, η S&P έχει επισημάνει πως οι εκλογές θα είναι καθοριστικές για τη βελτίωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ τόνισε πως υπάρχει δυνατότητα για ισχυρότερα αποτελέσματα στο μέτωπο της ανάπτυξης της οικονομίας εάν γίνουν περισσότερα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε η χώρα να προσελκύσει ισχυρότερες εισροές από επενδύσεις από το εξωτερικό.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ