Αν δεν τηρήσετε τις δεσμεύσεις θα παγώσουμε τα μέτρα για το χρέος μας προειδοποιεί ο Ρέγκλινγκ

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης παραχώρησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ , επικεφαλής του ESM στην Αυστριακή εφημερίδα Die Presse, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία.

Πέρα από το γεγονός ότι αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο ότι η Ελλάδα ήταν λίγα μόλις λεπτά μακρυά από το Grexit τo 2015, σε ερώτηση για την παροχολογία της κυβέρνησης που έχει ξεκινήσει με το πέρας του προγράμματος προσαρμογής ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν κάθετος:«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις”.

“Είμαστε  υπομονετικοί πιστωτές”

“Είμαστε πολύ υπομονετικοί πιστωτές. Αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν αποφασιστεί για την Ελλάδα στην περίπτωση που τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως έχει συμφωνηθεί, τονίζει ο κ. Ρέγκλινγκ. Είμαι αισιόδοξος μετά τις πιο πρόσφατες συνομιλίες μου με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα. Το επίπεδο του χρέους μπορεί να φαίνεται τρομακτικά υψηλό, ωστόσο η Ελλάδα μπορεί να ζήσει με αυτό, καθώς οι ωριμάνσεις των δανείων είναι πολύ μακροπρόθεσμες και τα επιτόκια των δανείων είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες. Όπως οι άλλες 4 χώρες αντιμετώπισαν την κρίση επιτυχώς ας ελπίσουμε ότι και η Ελλάδα θα αποτελέσει μια ιστορία επιτυχίας”.

Ελλάδα, ο κακός μαθητής

Αναφορικά με την αντικατάσταση του ΔΝΤ από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο θα μετεξελιχθεί ο ESM, ο Regling ανέφερε ότι σε τέσσερις χώρες η συνεργασία με το ΔΝΤ λειτουργούσε καλά. Μόνο στην Ελλάδα υπήρχαν περιστασιακά ζητήματα. Αλλά τα χρήματα του ΔΝΤ δεν επαρκούν εξαιτίας της στενής οικονομικής διασύνδεσης στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης. Επίσης, το 70% των μετόχων του ΔΝΤ είναι μη ευρωπαϊκές χώρες. Οι Κινέζοι, οι Ινδοί ή οι Βραζιλιάνοι δεν ήταν ευχαριστημένοι που το ΔΝΤ ήταν τόσο εμπλεκόμενο. Ρώτησαν: Δεν μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Πρέπει να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr

Περισσότερα άρθρα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή