Ρέγκλινγκ: «Ναι» στις φοροελαφρύνσεις. «Όχι» στον εκτροχιασμό. Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα Μητσοτάκη

Ρέγκλινγκ εκτροχιασμός μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη χαιρέτισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στην Αθήνα.

«Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών είναι στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος νωρίτερα είχε επαφές και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών, ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για τριπλή πρόκληση (σ.σ. γεωπολιτική, υγειονομική και μεταναστευτική), κάτι το οποίο δικαιολογεί τις υπερβάσεις.

«Κατανοούμε τους λόγους που το πρωτογενές πλεόνασμα γύρισε σε έλλειμμα» έσπευσε να επισημάνει, διαμηνύοντας δε ότι οι οικονομικές παρεμβάσεις ήταν σε γνώση του ESM.

Υποστήριξε ωστόσο, ότι το 2021 θα πρέπει να αρχίσουν τα «μαζέματα» των δημοσιονομικών υπερβάσεων και να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες για συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Παρατηρήσεις έκανε και για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, εκφράζοντας την ανησυχία ότι δεν θα μηδενιστούν ούτε έως τα μέσα του 2021.

Αξιοσημείωτη επιτυχία της Ελλάδας στη διαχείριση της πανδημίας

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ταμείου έκανε ειδική αναφορά και στην υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας, αποδίδοντας τα εύσημα στην Ελλάδα για τον περιορισμένο αριθμό θυμάτων και κάνοντας λόγο για «αξιοσημείωτη» επιτυχία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ESM, σε μια προσπάθεια στήριξης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, έχει προχωρήσει στην αναστολή της ισχύος των δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίοι προβλέπουν δημοσιονομικό έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν όσα χρήματα επιθυμούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, οι χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να καταλήξουν σε μια ευνοϊκή συμφωνία και για τους δημοσιονομικούς κανόνες του 2021.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή