Ρέγκλινγκ: Να υλοποιηθούν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει η Ελλάδα

Το μήνυμα ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Ελλάδα να ανακάμψει και το χρέος να είναι βιώσιμο, στέλνει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μέσα από δύο διαφορετικές παρεμβάσεις του μέσα σε ένα 24ωρο.

Χθες σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα την «ασφάλεια της Ευρωζώνης» στη Βιέννη ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ανάκαμψη, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία της».

Σήμερα σε συνέντευξη του στην Αυστριακή Ραδιοφωνία και αναφερόμενος στην αποστολή των κλιμακίων της τρόικα στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα σημείωσε πως «θα εξεταστεί εάν τηρούνται οι μεταρρυθμίσεις και οι δεσμεύσεις».

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε για ακόμα μία φορά ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι «βιώσιμο» και ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην συμφωνία που υπήρξε με την οποία ενεργοποιήθηκαν διάφοροι μηχανισμοί με χαμηλά επιτόκια.

Ερωτηθείς πάντως για το εάν χρειαστεί κάποια χώρα της Ευρωζώνης χρηματοδότηση από τον ESM τα επόμενα χρόνια, ο ίδιος δήλωσε πως δεν βλέπει κάτι τέτοιο να γίνεται. Και αυτό, όπως σημείωσε, καταδεικνύει πως «έχουμε βγει από την κρίση».

Σε σχέση με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκτιμά πως με αυτή δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για την Ευρωζώνη και πως η ανησυχία βρίσκεται στην πλευρά της Βρετανίας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ ο ίδιος γενικά δεν πιστεύει πως από το Brexit θα επηρεαστεί πολύ η οικονομία στην Ευρώπη, ώστε να χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση από τον ESM.

Ωστόσο, κατά την άποψή του, ακόμη και εάν δεν υπάρξουν άμεσες οικονομικές συνέπειες του Brexit για το ευρώ -το οποίο, όπως επισήμανε, είναι σήμερα ασφαλέστερο από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια- ο ESM θα επηρεαστεί έμμεσα από τις αναταράξεις που θα προκληθούν στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή