Restart Tourism : Σε δύο μέτωπα το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού. Αποθέωση από διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα

Tο πιο κρίσιμο στοίχημα μετά την διαχείριση της πανδημίας καλείται να κερδίσει τώρα η Ελλάδα :  Την επανεκκίνηση του τουρισμού,  ο  οποίος υπό κανονικές συνθήκες, θα είχε  ήδη  ξεκινήσει, κι ενώ τα δημόσια ταμεία, μετράνε σημαντικές απώλειες από την μέχρι σήμερα απώλεια της τουριστικής σαιζόν.

Οπως φάνηκε και από τις χθεσινές ανακοινώσεις, και το πρόγραμμα Restart Tourism έχει τη σφραγίδα του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ηγείται τόσο των προσπαθειών για κοινή γραμμή πλεύσης στην ΕΕ όσο όμως και για τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών με χώρες που καταγράφουν πολύ χαμηλά ποσοστά διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Οπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής επαφές του πρωθυπουργού, οι χώρες, όπως η Γερμανία η Βουλγαρία και άλλες χώρες από τα Βαλκάνια έως την Βαλτική θα αποτελέσουν εφέτος τις αγορές που θα τροφοδοτήσουν με επισκέπτες την Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, οι δυνητικοί επισκέπτες της Ελλάδας δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού, ούτε θα μπαίνουν σε καραντίνα, ωστόσο θα γίνονται στην Ελλάδα δειγματοληπτικά τεστ στους επισκέπτες.

Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, με επιπλέον κίνητρα και παροχές.

Ενδεικτική του ενδιαφέροντος που προκαλεί διεθνώς η περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι η ανακοίνωση του προγράμματος Restart Tourism έκανε τον γύρο του κόσμου, αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια από κορυφαία ειδησιογραφικά ΜΜΕ του κόσμου.

Guardian: Η Ελλάδα «διαβατήριο ασφαλείας και αξιοπιστίας»
Με τον τίτλο “Η Ελλάδα θα υποδεχτεί τουρίστες από τις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης”,  η ηλεκτρονική έκδοση της Guardian αναδεικνύει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, της εργασίας και του τουρισμού που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

“Με την Ελλάδα να καταγράφει λιγότερους από 170 θανάτους από τον κοροναϊό τους τελευταίους δυο μήνες, ο Μητσοτάκης σημείωσε πως η απάντηση της χώρας στην πανδημία θα γίνει «διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας» που θα προσελκύσει τους επισκέπτες” αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο περιλαμβάνεται στο Live Blog του μέσου για τον κοροναϊό και αναδεικνύει τις  δηλώσεις του υπουργού τουρισμού Χάρη Θεοχάρη για τις λεπτομέρειες αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης στον τομέα του τουρισμού.

ABC: Επιστρέφει η πολυαναμενόμενη τουριστική σεζόν στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δίκτυο ABC δημοσιεύει άρθρο με το οποίο σημειώνει πως η πολυαναμενόμη τουριστική σεζόν της Ελλάδας θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου, τονίζοντας πως οι διεθνείς πτήσεις θα επανεκκινήσουν από την 1η Ιουλίου. Η κυβέρνηση επέβαλε καραντίνα πολύ νωρίς στην Ελλάδα και αυτό πιστώθηκε με χαμηλό αριθμό θανάτων και βαριά ασθενών από τον κοροναϊό σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Ελλάδα παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας, σύμφωνα με το BBC

Η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει τον επόμενη μήνα στην Ελλάδα, με τις απευθείας πτήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς να επανεκκινούν από τον Ιούλιο, σημειώνει με τη σειρά του το δημοσίευμα του BBC. Το βρετανικό μέσο παραθέτει πως η Ελλάδα έγινε παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας του κοροναϊού, ενώ αναφέρει πως η χώρα μας θα προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να πραγματοποιούν τεστ για τον κοροναϊό.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες για την τουριστική σεζόν που ξεκινά. Το δημοσίευμα παραθέτει τις συμφωνίες Ελλάδας-Βουλγαρίας, με την γείτονα χώρα των Βαλκανίων να μην θέτει σε καραντίνα τους Έλληνες επισκέπτες από την 1η Ιουνίου. Η συμφωνία μετακίνησης μεταξύ Ελλάδα, Σερβίας και Βουλγαρίας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 16 Ιουνίου.

Bloomberg: Η Ελλάδα ανοίγει την τουριστική σεζόν

Ανάλογο δημοσίευμα υπήρξε και στην ηλεκτρονική έκδοση του Bloomberg, το οποίο παραθέτει τα νέα της εκκίνησης της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα, ενώ σημειώνει πως δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή από την ελληνική κυβέρνηση η λίστα με τις χώρες από τις οποίες θα επιτραπεί η υποδοχή τουριστών στην πρώτη αυτή φάση.

Η Ελλάδα με πληθυσμό σχεδόν 11 εκατ. ανέφερε 2850 κρούσματα κοροναϊού και 166 θανάτους, σημειώνει το δημοσίευμα, ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σύγκριση με τον ρυθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.

Ευχές για σύντομη αποκατάσταση των συνδέσεων Ελλάδας-Ιταλίας

Χθες το απόγευμα, μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε, με τον οποίον συζήτησε  για την εξέλιξη της πανδημίας, με τον κ.  Μητσοτάκη να εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στην Ιταλία η εξάπλωση του ιού βρίσκεται σε καθοδική τροχιά.

Κατά τις ίδιες πηγές, Μητσοτάκης και Κόντε εξέφρασαν την προσδοκία για σύντομη αποκατάσταση των συνδέσεων Ελλάδας-Ιταλίας, λαμβάνοντας υπόψιν πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Επίσης συμφώνησαν ότι η πρόταση Μέρκελ- Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, κινείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που είχαν αναλάβει και οι ίδιοι με συνυπογραφή στο κείμενο για την αναζήτηση κοινής ευρωπαϊκής λύσης και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ΕΕ. Επεσήμαναν δε ότι η πρόταση αυτή πρέπει να αποτελεί την αφετηρία και για την πρόταση που θα καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.