Reuters: Η G7 ενισχύει τις κυρώσεις στη Ρωσία. Πλαφόν στην τιμή ρωσικού πετρελαίου στον απόηχο της διαφαινόμενης χρεοκοπίας της Μόσχας

G7 συμφωνία

Η Ομάδα των Επτά πλούσιων κρατών (G7) θα δεσμευτεί την Τρίτη για ένα νέο πακέτο συντονισμένων ενεργειών με στόχο την αύξηση της πίεσης στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία και θα οριστικοποιήσει τα σχέδια για ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος τη Δευτέρα.

Οι στόχοι των ηγετών της G7

«Οι διπλοί στόχοι των ηγετών της G7 ήταν να στοχεύσουν άμεσα στα έσοδα του (Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν, ιδιαίτερα μέσω της ενέργειας, αλλά και να ελαχιστοποιήσουν τις διαρροές και τον αντίκτυπο στις οικονομίες της G7 και στον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο αξιωματούχος σε στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου κορυφής της G7 σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα δυτικά έθνη επιθυμούν να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία χωρίς να υποκινήσουν τον ήδη αυξανόμενο πληθωρισμό που πλήττει ιδιαίτερα τις δυτικές χώρες. Το ανώτατο όριο των τιμών θα μπορούσε να πλήξει το Κρεμλίνο ενώ στην πραγματικότητα θα μείωνε τις τιμές της ενέργειας.

Η χρεοκοπία της Ρωσίας 

«Οι ειδήσεις του πρωινού σχετικά με τη διαπίστωση της χρεοκοπίας της Ρωσίας, για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από έναν αιώνα, καταδεικνύουν πόσο ισχυρές είναι οι ενέργειες που ανέλαβαν οι ΗΠΑ, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους, καθώς και πόσο δραματικός ήταν ο αντίκτυπος για την οικονομία της Ρωσίας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι ηγέτες της G7 θα αναλάβουν επίσης μια «άνευ προηγουμένου, μακροπρόθεσμη δέσμευση να παράσχουν στην Ουκρανία οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη όσο χρειαστεί», συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης παροχής προηγμένων όπλων, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση του.

Θέλοντας δε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης προς την Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσαν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού πριν ακόμη η απόφαση επικυρωθεί από το σύνολο της G7.

Η απαγόρευση αυτή αφορά τον χρυσό που έχει εξορυχθεί πρόσφατα στην Ρωσία και όχι τον χρυσό που έχει ήδη πωληθεί. «Θα πλήξει απευθείας τους Ρώσους ολιγάρχες και την καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», διαβεβαίωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Κίνδυνος κούρασης του δυτικού στρατοπέδου

Οι Δυτικοί έχουν επιβάλει ήδη πολλές δέσμες κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αλλά η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζητεί περισσότερες, έπειτα από τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κατά του Κιέβου σήμερα το πρωί, μία πράξη βαρβαρότητας, όπως κατήγγειλε ο Τζο Μπάιντεν.

Απέναντι στον κίνδυνο «κούρασης» του δυτικού στρατοπέδου, στον οποίο αναφέρθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε νέα έκκληση για ενότητα στην G7 και στο ΝΑΤΟ απέναντι στην Μόσχα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήλπιζε ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το ΝΑΤΟ και η G7 θα διαιρεθούν. Αλλά αυτό δεν έγινε και δεν θα γίνει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η παρέμβαση του Καγκελαρίου Σολτς 

Οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επαίνεσε την ενότητα των συμμάχων, την οποία «δεν περίμενε ο Πούτιν». Οι κάμερες συνέλαβαν τους ηγέτες της G7 να λοιδορούν κατά τη διάρκεια άτυπης συνομιλίας τον πρόεδρο της Ρωσίας και τη γνωστή πόζα του με γυμνό τον κορμό σε φωτογραφία του 2009.

Είναι μία κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη του πολέμου, τόνισαν ο Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Θεωρούν ότι «η ανατροπή της πορείας της σύρραξης είναι δυνατή», σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Όχι λύση μέσω διαπραγματεύσεων «τώρα»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να μην επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων «τώρα» στην Ουκρανία, η οποία θα ενέχει τον κίνδυνο παράτασης της «παγκόσμιας αστάθειας», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι η στιγμή είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του πολέμου και ότι υπάρχει η δυνατότητα ανατροπή της πορείας της σύρραξης», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης διευκρινίζοντας ότι συμφώνησαν να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς το Κίεβο.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης της σύρραξης τώρα δεν θα είχε άλλο αποτέλεσμα από την πρόκληση μόνιμης αστάθειας, ενώ θα έδινε στον Πούτιν το δικαίωμα να χειραγωγεί κυρίαρχα κράτη και τις διεθνείς αγορές στο διηνεκές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Σύνοδος Κορυφής 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του θα απασχολήσουν μεγάλο μέρος των συνομιλιών της συνόδου κορυφής, με τις πρώτες συναντήσεις να είναι αφιερωμένες στις παγκόσμιες οικονομικές αναταράξεις.

Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να δείξει στους συμμάχους της Ουάσινγκτον ότι η αντίσταση στην Ρωσία και η αντιμετώπιση της Κίνας είναι δύο παραπληρωματικοί, και όχι αντίθετοι, στόχοι.

Η G7 επιδιώκει να εναντιωθεί στην Κίνα και στους «Νέους Δρόμους του Μεταξιού» επενδύοντας στις υποδομές των αναπτυσσόμενων χωρών της Αφρικής , της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

600 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027

Με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν ότι θέλουν να ενεργοποιήσουν το ποσόν των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2027 στο πλαίσιο του προγράμματος της Σύμπραξης για τις Παγκόσμιες Υποδομές για να απαντήσουν στα προγράμματα έργων που χρηματοδοτεί το Πεκίνο.

Οι ηγέτες της Ινδονησίας, την Ινδίας, της Νότιας Αφρικής και της Αργεντινής έχουν προσκληθεί στην ετήσια σύνοδο κορυφής στο πλαίσιο της προσπάθειας των Δυτικών να διευρύνουν το μέτωπο των ενωμένων δημοκρατιών απέναντι στην απειλή ενός μπλοκ που θα συγκροτούν η Ρωσία και η Κίνα.

Οι αναδυόμενες οικονομίες είναι επίσης ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον κίνδυνο έλλειψης ειδών διατροφής, στην εκτόξευση του κόστους της ενέργειας που επιδεινώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και στην κλιματική κρίση.

Οι παράγοντες της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής περιμένουν από την πλευρά τους από την G7 συγκεκριμένα βήματα, ανάμεσά τους τον σχεδιασμό της πλήρους κατάργησης των ορυκτών καυσίμων.

Διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο

Με μία δυνατή χειραψία και μερικά θερμά λόγια, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασαν τη βούλησή τους για αναθέρμανση της ατμόσφαιρας, αφήνοντας πίσω πολλούς μήνες μεταξύ τους έντασης ανάμεσα στις κρίσεις των αυστραλιανών υποβρυχίων και των επακόλουθων του Brexit.

Οι δύο ηγέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με περιπεπλεγμένες πολιτικές καταστάσεις στις χώρες τους, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και τον Μπόρις Τζόνσον να είναι αποδυναμωμένος από σειρά σκανδάλων.

Ο Γερμανός καγκελάριος από την πλευρά του ποντάρει στην G7 για να αποκαταστήσει τη δημοτικότητά του που έχει πληγεί από την επαμφοτερίζουσα στάση του απέναντι στο Κίεβο.

Πηγή: Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή