Ρεύμα: Ερχονται αλλαγές στους λογαριασμούς από 1η Οκτωβρίου. Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι

λογαριασμοί ρεύματος

Νέες αλλαγές έρχονται από τον Οκτώβριο στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η κυβέρνηση αναμένει και τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τα μέτρα ελέγχου των τιμών της ενέργειας προκειμένου να κάνει τις οριστικές επιλογές, αλλά φέρεται να υπάρχει η πολιτική βούληση για τη διαμόρφωση νέου τρόπου επιχορήγησης των δαπανών ρεύματος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία  Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζονται σενάρια σύνδεσης των ενισχύσεων με βάση το μέγεθος της εξοικονόμησης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά νοικοκυριό και ανά επιχείρηση.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής :

1. Η χορήγηση επιδότησης, χαμηλότερη σε σχέση με τα τελευταία επίπεδα, σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και η παροχή έξτρα ενίσχυσης σε όσους καταναλωτές πετύχουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης της κατανάλωσης. Για την υλοποίηση αυτού του μέτρου απαιτούνται ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης ρεύματος, τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν από το ΔΕΔΔΗΕ.

2. Η παροχή ενίσχυσης στους λογαριασμούς, η οποία θα κλιμακώνεται ανά μέγεθος κατανάλωσης ρεύματος. Δηλαδή, όσο πιο χαμηλή είναι η κατανάλωση τόσο υψηλότερη θα είναι και η επιδότηση. Για να γίνει πιο σαφές μπορεί να δίνεται ένα συγκεκριμένο ποσό για καταναλώσεις μέχρι 300 Κιλοβατώρες το μήνα και από κει και πάνω η ενίσχυση να μειώνεται.

3. Η επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος μόνο για όσους πετυχαίνουν τη μείωση της κατανάλωσης κατά συγκεκριμένους στόχους.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ο πρώτος απαντώντας σε ερώτηση για την επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος είπε: Εξετάζονται σχήματα οικονομικών κινήτρων που θα συνδυάζονται με τη μείωση κατανάλωσης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις».

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και έχει προχωρήσει ήδη σε μείωση κατά 22% της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι (14% ήταν τον Ιούνιο του 2022) ενώ τον ίδιο μήνα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 13%.

Καμία δημοσίευση για προβολή