Ρίσι Σούνακ: “Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Θα εργαστώ μέρα και νύχτα για να έχουμε αποτελέσματα”

“Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση μετά τον κορωνοϊό την ώρα που ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει αποσταθεροποιήσει όλο τον πλανήτη είπε ο Ρίσι Σούνακ,  ξεκινώντας την πρώτη ομιλιά του,ως πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Σούνακ ανέλαβε και επίσημα τα νέα του καθήκοντα μετά τις 1:30 το μεσημέρι της Τρίτης, αφού συναντήθηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με τον βασιλιά Κάρολο στον οποίο, νωρίτερα, υπέβαλε την παραίτησή της η απερχόμενη ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, Λιζ Τρας.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας περιέγραψε και τους βασικούς στόχους της κυβέρνησής του:

  • ισχυρότερο εθνικό σύστημα υγείας
  • καλύτερα σχολεία
  • πιο ασφαλείς δρόμους
  • καλύτερος έλεγχος των συνόρων
  • – προστασία του περιβάλλοντος
  • στήριξη των ενόπλων δυνάμεων
  • ανάπτυξη και στήριξη της οικονομίας

«Αντιλαμβάνομαι ότι έχω δουλειά να κάνω για να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη μετά από όλα όσα συνέβησαν. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν φοβάμαι» τόνισε ο Σούνακ.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας αναφέρθηκε και στον Μπόρις Τζόνσον «και τα καταπληκτικά επιτεύγματά του ως πρωθυπουργός» ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η λαϊκή εντολή που δόθηκε το 2019 στους Τόρις δεν ανήκει σε κάποιο πρόσωπο και διαβεβαιώνοντας ότι θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν τότε.

Η ακρόαση από τον Κάρολο

Ο βασιλιάς Κάρολος έδωσε την εντολή στον Ρίσι Σούνακ να σχηματίσει κυβέρνηση με την παράδοση να θέλει τον εκάστοτε βρετανό μονάρχη να ρωτάει τον πολιτικό που θα αναλάβει τα ηνία της Βρετανίας «μπορείτε να σχηματίσετε κυβέρνηση;».

Η ακρόαση του Ρίσι Σούνακ από τον βασιλιά Κάρολο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα 1844, η οποία πήρε το όνομά της από το έτος επίσκεψης ενός τσάρου της Ρωσίας και είναι μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ καθώς χρησιμοποιείται σε περίπτωση υποδοχής διακεκριμένων καλεσμένων.

Η τελετή ακρόασης έχει τον τίτλο kissing of hands αν και, όπως σημειώνει το Sky News, το πιθανότερο είναι ότι αφορούσε μια υπόκλιση του Σούνακ και μια χειραψία με τον βασιλιά Κάρολο.

Μετά τη συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας κατευθύνθηκε στη Ντάουνινγκ Στριτ έξω από την οποία εκφώνησε την πρώτη του ομιλία μετά και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

Θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος

Ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών και Πρωθυπουργός πλέον της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, έθεσε ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του την επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019.

Ο Σούνακ υποσχέθηκε επίσης ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του. Ο Σούνακ έκανε έκκληση ενότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα δε με την αναπληρώτρια πολιτική συντάκτρια του Guardian, Jessica Elgot, ο Σούνακ προειδοποίησε τους βουλευτές στη συνάντηση αυτή λίγο νωρίτερα ότι το Συντηρητικό Κόμμα αντιμετωπίζει μια «υπαρξιακή απειλή».

Το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση, ζητώντας και ψήφο εμπιστοσύνης. Την προσεχή Δευτέρα, θα παρουσιάσει το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και στις 3 Νοεμβρίου η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει την απόφαση για το επιτόκιο βάσης. Γεγονός παραμένει ότι λίγοι γνωρίζουν τις θέσεις του νέου πρωθυπουργού για βασικά ζητήματα που δεν άπτονται της οικονομίας.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πιθανολογείται να παρουσιάσει μία αρκετά σκληρή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική, καθώς υποστήριξε το αμφιλεγόμενο σχέδιο ασύλου της Ρουάντα που ανακοινώθηκε νωρίτερα. Πρόκειται για τη σύναψη συμφωνίας να μεταφέρονται αιτούντες άσυλο στη χώρα της Αφρικής, που προκαλεί ανησυχίες και επικρίσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Σουνάκ πιθανότατα θα ταχθεί υπέρ μίας μεγαλύτερης οικονομικής και εμπορικής διπλωματίας.

Σε ό,τι αφορά στο Brexit, ήταν επίσης υπέρμαχος της «αποχώρησης» και αναμένεται να πιέσει για περαιτέρω αποσύνδεση από την ενιαία αγορά και την ΕΕ. Πιθανότατα θα πιέσει για τη Βόρεια Ιρλανδία Protocol Bill και το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των δεδομένων μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, που και τα δύο επιδιώκουν να αποδεσμεύσουν το Ηνωμένο Βασίλειο από τα ρυθμιστικά πλαίσια της ΕΕ.

Αποδοκιμάζουν οι Εργατικοί

Οι Εργατικοί έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό για το ρόλο που διαδραμάτισε στην κυβέρνηση των Συντηρητικών.Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι ο Σούνακ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το «χάος» στο οποίο βρίσκεται σήμερα η οικονομία. Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Metro, ο Στάρμερ είπε: «Ο Σούνακ είναι μέρος του προβλήματος. Αν κοιτάξετε τι είπαν ο ένας για τον άλλον το καλοκαίρι, αυτός και η Τρας τσακώνονταν για να πουν πόσο απαίσιο ήταν το χάος που οι ίδιοι δημιούργησαν και ότι θα έπρεπε να είναι πρωθυπουργοί για να λύσουν το χάος που οι ίδιοι δημιούργησαν».

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή