Ρωσία: Έμφαση στις πυρηνικές υποδομές της χώρας προαναγγέλει ο Σόιγκου, την ώρα που η Μόσχα δεν συζητά τη New START

Μόλις λίγα 24ωρα από την ανακοίνωση της Μόσχας ότι αναβάλλει μονομερώς τις συνομιλίες για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων με Αμερικανούς αξιωματούχους στο Κάιρο, στο πλαίσιο της συμφωνίας New START, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας αποκάλυψε τα σχέδια της χώρας για το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Νέες υποδομές για πυραύλους

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η Ρωσία θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή υποδομών για τις πυρηνικές της δυνάμεις το 2023, προσθέτοντας ότι η χώρα θα εργαστεί επίσης για τη βελτίωση των μάχιμων ικανοτήτων των πυραυλικών δυνάμεών της και πως κατασκευάζονται εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία νέων πυραυλικών συστημάτων.

Η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο, με σχεδόν 6.000 πυρηνικές κεφαλές, ενώ από την αρχή της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι έχουν φέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο χρήση πυρηνικών όπλων, είτε ως «μήνυμα» στο Κίεβο, αλλά και στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ αναμειχθεί ενεργά στη σύρραξη.

Το «πυρηνικό δόγμα»

Αν και η Μόσχα τονίζει ότι η χρήση πυρηνικών είναι αποκλειστικά αποτρεπτική, το σχετικό ρωσικό δόγμα επιτρέπει τη χρήση τους σε τέσσερις περιπτώσεις:

  1. Αν η Ρωσία έχει λάβει «αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων με στόχο το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και/ή των συμμάχων της».
  2. Ως απάντηση «στη χρήση πυρηνικών όπλων ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής από ένα αντίπαλο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και/ή των συμμάχων της».
  3. Αν υπάρξει «επίθεση από έναν αντίπαλο κατά κρίσιμων κυβερνητικών ή στρατιωτικών υποδομών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η διατάραξη των οποίων θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ενέργειες στο πλαίσιο της απάντησης των πυρηνικών δυνάμεων».
  4. Αν εκδηλωθεί «επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη χρήση συμβατικών όπλων, όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

Η «ομπρέλα» του Πούτιν

Υπενθυμίζεται Πούτιν έχει θέσει τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία στην Ουκρανία κάτω από την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας, προειδοποιώντας πως είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό, λένε πως έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να έχουν συνομιλίες στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα για την υφιστάμενη συνθήκη «News START», η οποία περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει η κάθε χώρα, όμως η Μόσχα αποσύρθηκε την παραμονή της συνάντησης, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για τοξική αντιρωσική συμπεριφορά και προσπάθεια να χειραγωγήσει τη συνθήκη προς όφελός της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή