Ρωσία-Ινδία-συμμαχία: Το Νέο Δελχί επιδιώκει να αγοράσει το μερίδιο της ΒΡ στη Rosneft, καθώς αυξάνει τη συνεργασία του με τη Μόσχα

Μπορεί η Δύση να εμμένει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να θέλει να τις επεκτείνει και στο ρωσικό πετρέλαιο, ωστόσο, άλλοι «μεγάλοι παικτές» συσφίγγουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα, αξιοποιώντας την ανάγκη της για αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων.

Το Νέο Δελχί θέλει να «μπει» στη Rosneft

Μάλιστα, η Ινδία, η οποία ήδη έχει αυξήσει δραματικά τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία (σε πολύ καλές τιμές, πρέπει να σημειωθεί), φαίνεται ότι ετοιμάζεται για στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με τη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση Μόντι ζήτησε από τις κρατικές εταιρείες ενέργειας της Ινδίας να αξιολογήσουν τη δυνατότητα αγοράς του μεριδίου της BP στη ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου, Rosneft, που έχει πληγεί από κυρώσεις, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η ευρωπαϊκή πετρελαϊκή εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει το μερίδιο 19,75% που κατέχει στη Rosneft, μετά από κριτική που δέχθηκε για τη συνέχιση της συνεργασίας της μετά την έναρξη του πολέμου. Την ίδια στιγμή, η Ινδία, η οποία δεν έχει προχωρήσει σε ρητή καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ούτε έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, εισάγοντας περίπου το 85% των 5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου που χρειάζεται ημερησίως.

Ενδιαφέρον και για το μερίδιο της Exxon Mobil

Παράλληλα, το υπουργείο Πετρελαίου της Ινδίας ζήτησε από την OVL, υπερπόντιο επενδυτικό βραχίονα της Oil and Natural Gas Corp., να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς μεριδίου 30% που κατέχει η Exxon Mobil στο έργο Σαχαλίνη 1 στη ρωσική Άπω Ανατολή. Η Exxon είναι ο διαχειριστής του έργου, όπου η OVL κατέχει ήδη μερίδιο 20%.

Η Exxon έχει δηλώσει ότι αποχωρεί από περιουσιακά στοιχεία περίπου 4 δισ. δολαρίων και θα διακόψει όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του έργου Σαχαλίνη 1, που αναπτύχθηκε για να παράσχει ρωσικό πετρέλαιο στην Ιαπωνία και να την απεξαρτήσει -τότε- από τη Μέση Ανατολή. Η ρωσική μονάδα Exxon Neftegas Ltd κήρυξε ανωτέρα βία λόγω των κυρώσεων, που δυσχεραίνουν όλο και περισσότερο την αποστολή αργού στους πελάτες της.

Η OVL κατέχει επίσης το 26% της Vankorneft, ιδιοκτήτριας του κοιτάσματος Venkor στη δυτικής Σιβηρίας. Επίσης, στη Vankorneft κατέχει μερίδιο 23,9% η ινδική κοινοπραξία των Oil India, IOC και BPRL, όπως και μερίδιο 29,9% στο κοίτασμα Taas-Yuryakh της ανατολικής Σιβηρίας.

Στο πλευρό της Ρωσίας και η Κίνα

Οι ινδικές εταιρείες ελπίζουν να αποκτήσουν μερίδια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία με μειωμένο κόστος, δεδομένου του κινδύνου που εμπεριέχεται, δήλωσε η πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ο φόβος ότι η επένδυση μπορεί να κολλήσει στη Ρωσία, καθώς οι κυρώσεις ίσως εμποδίσουν τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ινδία». Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ινδικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε τις οικονομικές συναλλαγές μας με τη Ρωσία στο τρέχον πλαίσιο. Υπάρχουν περιορισμοί, κυρώσεις από ορισμένες χώρες, και πρέπει να τα καταφέρουμε».

Σημειώνεται ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα, επίσης έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα. Αντιθέτως, το Πεκίνο κατηγόρησε πρόσφατα τη Δύση για υποκρισία στο ζήτημα της Ουκρανία, αλλά και τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι, παρά τα αντίθετα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ προχώρησαν σε μονομερείς στρατιωτικές επεμβάσεις στο Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία και τη Συρία, λέγοντας, μάλιστα, ότι «θα έπρεπε να έχουν ήδη οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή