Ρωσία και Ουκρανία με το χέρι στη σκανδάλη. Φόβοι ότι αναβιώνει η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου. Η νέα στρατηγική της Ουάσιγκτον και οι σχεδιασμοί της Ρωσίας

πυρηνικό πόλεμο

Το τελευταίο διάστημα, μια σειρά από εξελίξεις και μέτωπα αναβιώνουν τους φόβους   για αναβίωση της απειλής ενός πυρηνικού πολέμου.

Μετά από έξι χρόνια μιας δυσάρεστης και ενίοτε βίαιης εκεχειρίας, το φάντασμα ενός νέου πολέμου πλανάται ξανά στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ως αντίποινα για την πρόσφατη καταστολή του Κιέβου σε φιλορωσικά ΜΜΕ και πολιτικούς, η Μόσχα διεξάγει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική συγκέντρωση κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη στο Ντομπας, όπου η κατάπαυση πυρός μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των βοηθούμενων από τη Μόσχα αποσχισθέντων περιοχών, έχει ουσιαστικά καταρρεύσει.

Και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για προκλήσεις και ανταλλάσσουν τακτικά πυρά, με τον αριθμό θυμάτων να αυξάνεται τόσο μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού όσο και των αμάχων.

Αλλαγή στρατηγικής από Μπάιντεν

Κατά ορισμένους αναλυτές, οι εξελίξεις αυτές είναι πιθανό να συνδέονται με τη γενικότερη στρατηγική που εκπονεί η Ουάσιγκτον υπό την προεδρία Μπάιντεν, έναντι της Ρωσίας και της προσπάθειάς της να επαναφέρει σε πρώτο πλάνο την απειλή πυρηνικού πολέμου.

Οι ίδιοι αναλυτές εκφράζουν προβληματισμό για το ενδεχόμενο η Ρωσία να σχεδιάζει περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος από τα πρώτα στάδια μιας σύγκρουσης στην Ευρώπη.

Και αυτό, έτσι ώστε να θέσει εξαρχής την αντιπαράθεση μέσα σε ένα “πυρηνικό πλαίσιο”, (nuclear context) και να αδρανοποιήσει τις αντιδράσεις της Δύσης, θέτοντάς την ενώπιον του διλήμματος ή να αποδεχθεί το τετελεσμένο, ή να καταφύγει στην πυρηνική ισχύ, με κίνδυνο ολίσθησης σε θερμοπυρηνικό ολοκαύτωμα.

Αυξανόμενη αβεβαιότητα σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

Μάλιστα, αυτό το σενάριο απεικονίζεται ουσιαστικά σε επίσημο έγγραφο της NPR (Nuclear Posture Review) που δόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2018 στη δημοσιότητα στο οποίο τονίζεται η αυξανόμενη αβεβαιότητα στο στρατηγικό περιβάλλον, καθώς οι συνθήκες παγκόσμιας απειλής έχουν επιδεινωθεί αξιοσημείωτα από το 2010.

Μάλιστα, η NPR υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος, προκειμένου, αν οι εξελίξεις το απαιτήσουν, να χρησιμοποιηθούν ως ισοδύναμο σε παρόμοια ρωσικά όπλα.

Αυτή η ανησυχία για τις  προθέσεις της Μόσχας  διατρέχει όχι μόνο τις αμερικανικές, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις σε σχέση με τις συμβατικές δυνατότητες της ρωσικής πολεμικής μηχανής, όπως αυτές αποδείχθηκαν στις συγκρούσεις στην Ουκρανία το 2014.

Η κρίσιμη συνάντηση ΗΠΑ Ιράν στη Βιέννη 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, την Τρίτη ξεκίνησαν έμμεσες διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Διεθνούς Συμφωνίας της Βιέννης του 2015 για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν στη Βιέννη.

Κορυφαίοι διπλωμάτες από τους εταίρους της Συμφωνίας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, τη Γερμανία και το Ιράν) θέλουν να προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, με την Τεχεράνη να απορρίπτει τις άμεσες συνομιλίες με εκπροσώπους της Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από την πυρηνική συμφωνία της Βιέννης τον Μάιο του 2018 και επέβαλαν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη, η οποία ήλπιζε να βελτιώσει τις οικονομικές σχέσεις με τη Δύση, αλλά στη συνέχεια αύξησε μαζικά το πυρηνικό πρόγραμμα της και υπόσχεται να επιστρέψει στις υποχρεώσεις που υπέχει από τη Συμφωνία, εάν υπάρξει άρση όλων των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή