Ρωσία: Πυρηνική και στρατιωτική δύναμη η Ρωσία, αλλά μικρός παίκτης στην παγκόσμια οικονομία

Μια ανοικτή επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ιλιγγιώδη άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, να τροφοδοτήσει τον φόβο του πληθωρισμού και να τρομάξει τους επενδυτές, αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι NEW YORK TIMES.

Ο συνδυασμός όλων αυτών απειλεί τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στις οικονομίες ανά τον κόσμο. Οσο επώδυνες κι αν είναι, όμως, οι επιπτώσεις, δεν θα είναι τόσο ολέθριες όσο εκείνες από την αιφνίδια αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας που προκάλεσε η πανδημία το 2020.

Η Ρωσία είναι ένα μεγαθήριο που εκτείνεται σε δύο ηπείρους, αριθμεί 146 εκατ. κατοίκους και διαθέτει ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο. Είναι επίσης καίριος προμηθευτής πετρελαίου, φυσικού αερίου και πρώτων υλών που τροφοδοτούν τα εργοστάσια ανά τον κόσμο.

  • Σε αντίθεση, όμως, με την Κίνα, που αποτελεί το εργαστήριο του κόσμου και εμπλέκεται εγγενώς στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η Ρωσία αποτελεί μικρό παίκτη στην παγκόσμια οικονομία. Η Ιταλία, για παράδειγμα, που έχει τον μισό πληθυσμό και λιγότερους φυσικούς πόρους, έχει μια οικονομία διπλάσια σε μέγεθος. Η Πολωνία εξάγει περισσότερα αγαθά στην Ε.Ε. από όσα η Ρωσία.

Ασφαλώς όταν κλείνει ένας σταθμός φυσικού αερίου πλήττονται όσοι εξαρτώνται από αυτόν. Αυτό σημαίνει πως το πλήγμα θα είναι άνισο, έντονο σε κάποιες χώρες και κάποιους βιομηχανικούς κλάδους, ενώ θα περνάει απαρατήρητο από κάποιους άλλους.

Η Ευρώπη εισάγει από τη Ρωσία σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου της

Η Ευρώπη εισάγει από τη Ρωσία σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου της και το 25% του πετρελαίου και προφανώς θα βομβαρδιστεί από δυσθεώρητους λογαριασμούς για θέρμανση και ηλεκροδότηση, που έχουν ήδη εκτοξευθεί. Τα αποθέματα φυσικού αερίου δεν αρκούν για να καλύψουν το υπόλοιπο του χειμώνα, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο ότι μειώνει τις ροές για να εκβιάσει πολιτικά. Υπάρχει, άλλωστε, το θέμα με τις τιμές των τροφίμων, που έχουν ήδη εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Η Ρωσία είναι πρώτη σε εξαγωγές σιτηρών στον κόσμο και μαζί με την Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών. Η Τουρκία και η Αίγυπτος εισάγουν το 70% των σιτηρών τους από τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει περαιτέρω δυσκολίες για την Τουρκία, που βρίσκεται ήδη εν τω μέσω μιας οικονομικής κρίσης και μάχεται έναν πληθωρισμό κοντά στο 50%, με τις τιμές των τροφίμων, των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας να βρίσκονται στα ύψη. Η Ουκρανία εξάγει πάνω από το 40% των σιτηρών της στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, όπου και επικρατεί ανησυχία ότι περαιτέρω ελλείψεις τροφίμων και αυξήσεις τιμών θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη.

Φόβοι για περαιτέρω άνοδο των τιμών

Οι παρενέργειες της κρίσης μπορεί να είναι περιορισμένες όταν ιδωθούν μεμονωμένα, αλλά συσσωρεύουν βάρη σε οικονομίες που ανακάμπτουν ακόμη από την πανδημία. Μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να επιφέρει διπλό αντίκτυπο, να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα και να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ήδη τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, ενώ στην Ευρώπη, ακόμη κι αν είναι προσωρινή, η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας καλλιεργεί φόβους για περαιτέρω πληθωρισμό.

Ανάλογους φόβους για επιτάχυνση του πληθωρισμού καλλιεργεί το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν ελλείψεις βασικών βιομηχανικών μετάλλων, όπως παλλαδίου, αλουμινίου και νικελίου, ικανές να προκαλέσουν νέα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, που ακόμη υποφέρει από την πανδημία, τα μπλόκα των οδηγών φορτηγών στον Καναδά και τις ελλείψεις μικροεπεξεργαστών.

Η τιμή του παλλαδίου, για παράδειγμα, που χρησιμοποιείται στους καταλύτες των αυτοκινήτων, στα κινητά τηλέφωνα, ακόμη και στα οδοντικά εμφυτεύματα, έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της ανησυχίας ότι η Ρωσία, η πρώτη στον κόσμο σε εξαγωγές του μετάλλου, μπορεί να αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές. Εχει επίσης πάρει την ανιούσα η τιμή του νικελίου, που χρειάζεται για την παρασκευή χάλυβα και μπαταριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Η Δύση έχει λάβει ορισμένα μέτρα για να περιορίσει τις συνέπειες που θα υποστεί η Ευρώπη αν ο κ. Πούτιν αποφασίσει να εκδικηθεί.

Η Ουάσιγκτον έχει επισπεύσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ έχει ζητήσει να κάνουν το ίδιο και άλλοι προμηθευτές, όπως π.χ. από το Κατάρ.

ΠΗΓΗ: THE NEW YORK TIMES (PATRICIA COHEN, JACK EWING) / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή