Ρωσική παρέμβαση υπέρ του Ερντογάν με αιχμές κατά της Αθήνας: « Οι S 400 είναι αμυντικοί πύραυλοι, τα αεροσκάφη της Ελλάδας είναι επιθετικά μαχητικά»

Ρωσική παρέμβαση υπέρ της Τουρκίας με αιχμές κατά της Ελλάδας

Την ώρα που η Τουρκία απαντά με μισόλογα σχετικά με το αν αναμένει και δεύτερη παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, η Μόσχα παρεμβαίνει υπέρ της Άγκυρας μέσω κορυφαίου πολιτικού του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος βάζει στην «εξίσωση» και την Ελλάδα.

Ρωσική παρέμβαση

Την ώρα, λοιπόν, που οι ΗΠΑ εκφράζουν -σε διάφορους βαθμούς, είναι αλήθεια…- τη δυσαρέσκειά τους για τις πληροφορίες ότι Άγκυρα και Μόσχα ήλθαν σε νέα συμφωνία για δεύτερη συστοιχία S-400, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος γερουσιαστής Αντρέι Κλίμοφ, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του κόμματος Ενωμένη Ρωσία (το κυβερνών κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του κόμματος για τη διεθνή συνεργασία, έκανε παρέμβαση για το θέμα και μάλιστα από τουρκικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο Κλίμοφ δήλωσε ότι «η Ρωσία και η Τουρκία δεν έχουν προβλήματα σχετικά με την αποστολή συστημάτων S-400». «Οι ρωσοτουρκικές συνομιλίες για τους S-400 θα παραμείνουν κρυφές, απαιτούν σιωπή», σημείωσε σε ρωσικά και τουρκικά ΜΜΕ στη ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα. «Μερικές φορές, αυτή η σιωπή προκαλεί φήμες. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις σχετικά με τους S-400. Έχουμε εμπειρία από αυτού του είδους τις εμπορικές σχέσεις. Γενικά, είναι μια θετική εμπειρία».

«Επιθετικά όπλα»

Μάλιστα, ο Ρώσος πολιτικός υποστήριξε ότι «τέτοιες συμφωνίες είναι αμοιβαία επωφελείς». Και, κάπου εδώ ο Κλίμοφ, στην προσπάθειά του να υποστηρίξει την Άγκυρα, ενέπλεξε στο αφήγημά του και την Ελλάδα, λέγοντας ότι:

  • «Οι S-400 δεν στοχεύουν εναντίον τρίτων κρατών, είναι αμυντικά συστήματα. Από την άλλη, τα αμερικανικά αεροσκάφη είναι επιθετικά όπλα, όπως αυτά που πωλούν στην Ελλάδα. Αυτή είναι η διαφορά». Εκτιμάται, δε, ότι ο Ρώσος πολιτικός αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις Αθήνας και Ουάσινγκτον για την αγορά από τη χώρα μας μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν σύμβαση για την αγορά συστημάτων S-400 το 2017. Η Τουρκία έγινε το πρώτο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που αγόρασε αυτά τα συστήματα από τη Ρωσία και προκάλεσε σφοδρή αντίδραση και κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τη συμμαχία γενικότερα, ωστόσο, πληροφορίες από ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα και η Μόσχα συζητούν την προμήθεια και νέας συστοιχίας, με την Τουρκία να επιδιώκει μέρη του συστήματος να κατασκευάζονται από τουρκικές επιχειρήσεις του αμυντικού τομέα.

Οι λόγοι της εμπλοκής της Ελλάδας

Να σημειωθεί, δε, ότι μια από τις πρώτες συνέπειες της αγοράς των S-400 ήταν η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35, καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα μπορεί να «μάθει» να αναγνωρίζει το στίγμα που αφήνει στο ραντάρ του το stealth μαχητικό πολλαπλών ρόλων, που προορίζεται να αποτελεί τη «ραχοκοκκαλιά» της πολεμικής αεροπορίας της συμμαχίας για τα επόμενα -πολλά- χρόνια.

Η περίεργη αναφορά του Κλίμοφ στην Ελλάδα έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις Αθήνας και Μόσχας -λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- βρίσκονται στο… σημείο μηδέν, με τη Ρωσία να έχει ήδη εντάξει τη χώρα μας στα «μη φιλικά κράτη», επιβάλλοντας και αντίστοιχες κυρώσεις. Ταυτόχρονα, η έμμεση αναφορά του στα F-35 εκτιμάται ότι δείχνει και την ανησυχία της Ρωσίας για την ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με τα υπερσύγχρονα μαχητικά, την ώρα που η Τουρκία παλεύει να ανανεώσει κάπως την αεροπορία της, η οποία έχει πληγεί από τις κυρώσεις για τους S-400.

Καμία δημοσίευση για προβολή