«Ρουά ματ» για την κυβέρνηση η τροπολογία Μητσοτάκη για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου

 

Η πρόθεση Μητσοτάκη να καταθέσει τροπολογία με την οποία καταργείται η δέσμευση Τσίπρα στους δανειστές να μειωθεί το αφορολόγητο από την 1η Ιανουαρίου 2020 – και να μην επιβαρυνθούν έτσι τα κατώτερα εισοδήματα με νέους φόρους – αιφνιδίασε την κυβέρνηση, που αντέδρασε σπασμωδικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 δήλωσε ότι θα καταθέσει τροπολογία για να μη μειωθεί το αφορολόγητο και κάλεσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να την υπερψηφίσει. Πέραν της ουσίας της πρότασης – που αφορά δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά – ο κ. Μητσοτάκης αφαίρεσε έτσι τη δυνατότητα στο Μαξίμου να παίξει προεκλογικά και να υποσχεθεί (όπως έχει διαφανεί ότι προτίθεται) μια «παροχή» που αποτελεί αποκατάσταση κυβερνητικής παραχώρησης στους Θεσμούς.

Η μείωση που κατεβάζει το αφορολόγητο στα 5.600 ευρώ περίπου, ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και σημαίνει ότι άνθρωποι με εισοδήματα περίπου 600 ευρώ τον μήνα, θα χάσουν έναν μισθό τον χρόνο. «Εμείς την καταψηφίσαμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του, και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να υπερψηφίσει την τροπολογία αυτή.

«Προκαλώ λοιπόν τον κ. Τσίπρα αντί να υπόσχεται ότι επί των ημερών του δεν θα κοπεί το αφορολόγητο, να την προσυπογράψει», είπε, ώστε μαζί να διαπραγματευτούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Θα βάλω κι εγώ πλάτη» είπε χαρακτηριστικά, αρκεί να μην εννοεί ότι θα ρίξει το βάρος στους υπόλοιπους φορολογούμενους και το «μπαλάκι» στην επόμενη Κυβέρνηση. Αλλιώς, τον καλούμε να νομοθετήσουμε μαζί την ακύρωση της περικοπής του αφορολόγητου», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ, δείχνοντας και το κείμενο της τροπολογίας.

Το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από την πρόταση Μητσοτάκη. Η ενοχλημένη αντίδρασή του δείχνει ότι δεν περίμενε την κίνηση αυτή, που όπως σχολίαζαν παρατηρητές, «παίρνει την μπουκιά από το στόμα» του κ. Τσίπρα, ο οποίος ετοιμαζόταν να «πουλήσει» ως «παροχή» στους εκλογείς την αποκατάσταση του αφορολόγητου, που ο ίδιος μείωσε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση του Μαξίμου δεν υπάρχει λέξη για το … αφορολόγητο, ούτε (θετική ή αρνητική) αντίδραση στην πρόταση Μητσοτάκη για κοινή νομοθετική ρύθμιση και δράση, προκειμένου να πειστούν οι Θεσμοί στην μη εφαρμογή του.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρωθυπουργικό γραφείο επικεντρώνει στην άποψή του ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι σαρξ εκ της σαρκός του ΔΝΤ». Και βεβαιώνει τους πολίτες ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απάλλαξε τη χώρα από το ΔΝΤ οριστικά και ο ελληνικός λαός θα την απαλλάξει και από τον κ. Μητσοτάκη». Για την … ταμπακιέρα ούτε μία λέξη!

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ