Στα σκαριά ρύθμιση 60 δόσεων για ποσά μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ για ασφαλιστικές οφειλές

Με στόχο την σταδιακή εξόφληση των ασφαλιστικών χρεών των επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν μεν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω των ασφαλιστικών τους οφειλών, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει ρυθμίσεις μέχρι 60 δόσεις, για ποσά μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ.

Ο λόγος για τους εμπόρους, βιοτέχνες, για όσους εργάζονται με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, τα μέλη εταιρειών, αλλά και τους αυταπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους που αν και έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα συντάξιμα χρόνια –είτε έχουν κάνει παύση εργασιών, είτε όχι– δεν τους επιτρέπεται από τον ΕΦΚΑ να συνταξιοδοτηθούν, αν δεν εξοφλήσουν πρώτα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, εφάπαξ ή τμηματικά (με ρύθμιση).

Υπό τη συνεχή πίεση των εκπροσώπων των ελευθέρων επαγγελματιών, η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας δέχεται –αυτή την περίοδο– εισηγήσεις, οι οποίες προβλέπουν καταρχάς την αύξηση του ορίου των ασφαλιστικών οφειλών τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι και στα 30.000 ευρώ.

Παράλληλα είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν έως και στις 60 οι δόσεις εξόφλησης των οφειλών μέσω αντίστοιχων παρακρατήσεων στις συντάξεις των οφειλετών.

Εξάλλου, εξετάζεται να μπει και ένα πλαφόν της τάξεως των 346 ευρώ/μήνα, κάτω από το οποίο δεν θα μειώνεται η σύνταξη του οφειλέτη, μετά την επιβολή αυτών των παρακρατήσεων.

Περισσότερα σε λέξεις

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο το οποίο επεξεργάζονται στην κυβέρνηση προβλέπει ότι:

Το νέο ανώτατο όριο οφειλών προς τα Ταμεία, το οποίο μπορεί να εξοφληθεί τμηματικά μέσω παρακρατήσεων στη σύνταξη ενός οφειλέτη, θα ανέλθει ανά κατηγορία ασφαλισμένων:

  • Στα 30.000 ευρώ –έναντι 20.000 ευρώ που ‘ναι σήμερα– για τους ασφαλισμένους για τους τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές, μεσολαβητές-ασφαλιστές κ.λπ.).
  • Στα 20.000 ευρώ ή ακόμα και τα 30.000 ευρώ –έναντι 15.000 ευρώ που ‘ναι σήμερα– για τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι )
  • Στα 10.000 ευρώ –έναντι 4.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα ισχύουν τώρα– για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (αγρότες, κτηνοτρόφοι, κ.λπ.).

Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων (μέσω παρακρατήσεων στη σύνταξή του) με τις οποίες θα μπορεί να εξοφλήσει τις ασφαλιστικές οφειλές του –όπως προβλέπει το ίδιο εξεταζόμενο σχέδιο– ένας επαγγελματίας, προκειμένου να “βγει” στη σύνταξη θα ανέλθουν σε 60 έναντι 40 που είναι σήμερα και τέλος,

Το όριο της σύνταξης ενός ασφαλισμένου κάτω από το οποίο δεν μπορεί να μειωθεί μετά την παρακράτηση της δόσης για την εξόφληση των χρεών στα ταμεία θα ανέλθει στα 346 ευρώ, δηλαδή στο επίπεδο της εθνικής σύνταξης με 15 χρόνια ασφάλισης. Μ’ άλλα λόγια, η δόση που θα προκύψει για την εξόφληση των ασφαλιστικών οφειλών ενός επαγγελματία ο οποίος θα ενταχθεί στην εν λόγω ρύθμιση θα είναι τέτοια, ώστε να μένει στην τσέπη τουλάχιστον το ποσό των 346 ευρώ/μήνα. Ό,τι υπόλοιπο χρέους προκύψει από το πλαφόν αυτό, θα εξοφλείται εφάπαξ από τον ασφαλισμένο.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή