Ρύθμιση-ανάσα: Δεν πληρώνουν πρόσθετους φόρους όσοι δεν έκαναν δαπάνες με ηλεκτρονικές συναλλαγές – Ευνοϊκή πρόβλεψη και για όσους δεν καλύπτουν τα τεκμήρια λόγω μειωμένων εισοδημάτων

ηλεκτρονικές συναλλαγές

«Δεν θα πληρώσουν πρόσθετους φόρους όσοι φορολογούμενοι πραγματικά επλήγησαν από την πανδημία» διαβεβαιώνει με δηλώσεις του προς το Economico.gr κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας προανήγγειλε επίσης ότι «πολύ σύντομα, τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και για τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές».

Δύο ρυθμίσεις – ανάσα από το υπ. Οικονομικών

Σύμφωνα με πηγές του Economico.gr μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει ρυθμίσεις ώστε

  • Να μην πληρώσουν πρόσθετους φόρους όσοι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 2020 το απαραίτητο ύψος δαπανών μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών
  • Να μην πληρώσουν πρόσθετους φόρους όσοι φορολογούμενοι είχαν σημαντική μείωση των αποδοχών τους και δεν καλύπτουν τα τεκμήρια διαβίωσης, που προκύπτουν από περιουσιακά στοιχεία τους.

Οι φορολογικές αυτές ρυθμίσεις θα συζητηθούν και με τους επικεφαλής εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της δέκατης αξιολόγησης η οποία θ’ αρχίσει την επόμενη εβδομάδα.

Προστασία για μικρά και μεσαία εισοδήματα

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι με τις δύο αυτές ρυθμίσεις προστατεύει φορολογουμένους και μικρά και μεσαία εισοδήματα και κυρίως συνταξιούχους αλλά και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, που ήταν σε αναστολή εργασίας λόγω των κλειστών επιχειρήσεων για περίπου τέσσερις μήνες το 2020 και ταυτόχρονα δεν μπορούσαν να αγοράσουν μέσω χρεωστικής κάρτας καταναλωτικά αγαθά λόγω κλειστών καταστημάτων.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοί φορολογούμενοι επλήγησαν περισσότερο και είχαν μείωση εισοδημάτων αλλά και ποιοί δεν πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές συναλλαγές, αφού τα σχετικά στοιχεία υπάρχουν στην ΑΑΔΕ.

Πληρωμή φόρου με έως και 8 μηνιαίες δόσεις

Δεδομένη θεωρείται η απόφαση για αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος μέχρι σε 8 μηνιαίες δόσεις από το τέλος Ιουλίου έως και τον Φεβρουάριο του 2022, ανάλογα με την ημερομηνία εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης. Αυτό σημαίνει ότι αν η δήλωση εκκαθαριστεί τον Αύγουστο, ο φορολογούμενος θα πρέπει να εξοφλήσει σε 7 δόσεις. Η έκπτωση για την εφάπαξ αποπληρωμή φόρου (σε ποσοστό που δεν έχει ακόμη αποφασισθεί) θα ισχύσει και για φέτος.

Αντίθετα φαίνεται ότι δεν θα ισχύσει τελικά:

  • Η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, πλην των αγροτών των αλιέων για του οποίους κατατέθηκε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Οι οριστικές αποφάσεις για τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου θα ληφθούν μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αφού το υπουργείο Οικονομικών θέλει να έχει πλήρη εικόνα για το ύψος των δηλωθέντων κερδών πριν προχωρήσει στην λήψη της τελικής απόφασης.

Καμία δημοσίευση για προβολή