S-400: Γιατί, αντίθετα με τον Μενέντεζ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “τα μασάει” στην προοπτική η Τουρκία να αποκτήσει και δεύτερη συστοιχία

Ρωσική παρέμβαση υπέρ της Τουρκίας με αιχμές κατά της Ελλάδας

Όπως είναι γνωστό, η αποκάλυψη από το πρακτορείο TASS ότι Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν σύμβαση για νέα συστοιχία του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 προκάλεσε αντίδραση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας τις εξελίξεις σημείωσε ότι «προτρέπουμε όλες τις χώρες να αποφύγουν τις συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, που τις θέτει σε κίνδυνο κυρώσεων», ενώ πολύ πιο σαφής ήταν ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε επέκταση των δεσμών της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα ήταν σοβαρό λάθος που θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας στο ΝΑΤΟ και σε όλη την Ευρώπη».

Συγκρατημένες αντιδράσεις

Ωστόσο, αναλυτές επισήμαναν ότι σε αντίθεση με την «σκληρή« γραμμή Μενέντεζ, το αμερικανικό ΥΠΕΞ:

  • παρέπεμψε στις τουρκικές αρχές για περαιτέρω διευκρινίσεις για τον θέμα και
  • μίλησε γενικώς και αορίστως για κυρώσεις, χωρίς να τις κάνει πιο σαφείς και στοχευμένες.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δεν θέλησε να πει αν η απόκτηση από την Τουρκία νέας συστοιχίας S-400 θα «κάψει» την προσπάθεια της Άγκυρας να αποκτήσει νέα F-16 και κιτ αναβάθμισης παλιών αεροσκαφών.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση Τραμπ, παρά τις καλές σχέσεις της με το καθεστώς Ερντογάν, απέπεμψε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και στη συνέχεια επέβαλε κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της χώρας, η συγκρατημένη αντίδραση της Ουάσινγκτον μπροστά στην προοπτική η Άγκυρα να αποκτήσει κι άλλη συστοιχία του επίμαχου συστήματος (το οποίο, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ φοβούνται ότι μπορεί να «μάθει» να αναγνωρίζει το στίγμα stealth μαχητικών, όπως το F-22 και το F-35) προκάλεσε ερωτηματικά.

Το γιατί

Αναλυτές εκτιμούν ότι η στάση αυτή της Ουάσινγκτον υπαγορεύεται από μια σειρά λόγων:

  • Πρώτον, στην παρούσα φάση δεν επιθυμεί νέα σύγκρουση με την Άγκυρα, εν μέσω πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, και αναταραχή στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, φαίνεται να δέχεται -κατ’ αρχήν- τη δικαιολογία της Τουρκίας ότι δεν υπάρχει νέα συμφωνία, αλλά υλοποίηση μέρους της σύμβασης του 2017.
  • Δεύτερον, η Τουρκία, παρότι επί της ουσίας τηρεί «ουδέτερη» στάση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει προμηθεύσει το Κίεβο με τα επιθετικά drones της, τα Bayraktar TB2, και σκοπεύει να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής τους στην Ουκρανία.
  • Τρίτον, ο Ερντογάν εμφανίζεται πρόθυμος να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος και Ουκρανία και Ρωσία να καταλήξουν σε διπλωματική λύση. Οι ΗΠΑ, αν και υποστηρίζουν τη νίκή της Ουκρανίας και την στρατηγική ήττα της Ρωσίας, δεν αντιτίθενται σε προσπάθειες ειρήνευσης, ιδίως αν αυτές δεν εμπλέκονται άμεσα.
  • Και τέταρτον, η Τουρκία βοήθησε να υπάρξει συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποτροπή επισιτιστικής κρίσης και οι ΗΠΑ θέλουν να δείξουν καλή πίστη για την επιτυχία αυτή.

Παρενέργειες

Οι ίδιοι αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν ότι αν η συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας προχωρήσει και η Τουρκία αποκτήσει και δεύτερη συστοιχία S-400, τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν παρενέργειες, τόσο όσον αφορά στην υλοποίηση της ύψους 6 δισ. δολαρίων πώληση των F-16 στην Τουρκία, όσο και στο μέτωπο των κυρώσεων, καθώς το Κογκρέσο εκτιμάται ότι θα ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν να «τρίξει τα δόντια» στον Ερντογάν.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η απόπειρα προσέγγισης Ουάσινγκτον-Άγκυρας που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και το τελικό «ναι» υπό όρους της Τουρκίας για την ένταξη στη συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας μπορεί τελικά να καταλήξει σε πισωγύρισμα, αν ο Ερντογάν επιμείνει να εξοπλίζει τη χώρα του (και μάλιστα στον κρίσιμο τομέα της αεράμυνας) με ρωσικά οπλικά συστήματα, ιδίως σε μια στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν φάνηκε να είναι έτοιμος να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή