Παγκόσμια ανησυχία από την ξαφνική μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC+.Ράλι έως και 8% σημειώνουν οι τιμές

 

Ράλι έως και 8% σημειώνουν από το πρωί της Δευτέρας οι τιμές του πετρελαίου, μετά την ξαφνική (και απροσδόκητη)  ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για περικοπές στην παραγωγή αργού.

Το West Texas Intermediate εκτινάχθηκε έως και 8%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή κίνηση εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, στα 79,81 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν την Κυριακή να κάνουν από τον επόμενο μήνα περικοπές στην παραγωγή, που θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, με τη Σαουδική Αραβία να πρωτοστατεί με 500.000 βαρέλια. Οι traders περίμεναν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει την παραγωγή σταθερή.

Ο αντίκτυπος της απόφασης έγινε γρήγορα αισθητός στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η Goldman Sachs αύξησε τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου για το 2023 και το 2024.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ είναι λανθασμένη, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές με έμφαση στις τιμές της βενζίνης. Πέρυσι, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε μια άνευ προηγουμένου αποδέσμευση από τα στρατηγικά αποθέματα αργού πετρελαίου της χώρας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απροσδόκητη απόφαση

Χθες (Κυριακή) το Ριάντ, το Αμπού Ντάμπι και το Κουβέιτ ανακοίνωσαν ξαφνικά ότι θα μειώσουν την παραγωγή τους συνολικά κατά 772.000 βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο μέχρι τα τέλη του έτους.

Το Ιράκ, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, ανακοίνωσε επίσης σήμερα μια μείωση κατά 211.000 βαρέλια την ημέρα της παραγωγής του από την 1η Μαΐου.

Η Αλγερία προχωρά από την πλευρά της σε “εθελοντική μείωση 48.000 βαρελιών την ημέρα, από τον Μάιο μέχρι τα τέλη του 2023, σε συντονισμό με ορισμένες χώρες μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ”, σύμφωνα με ανακοίνωση του αλγερινού υπουργείου Ενέργειας, που μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων APS.

Η Μόσχα –μέλος του ΟΠΕΚ+– ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι παρατείνει τη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για την Ενέργεια, Αλεξάντρ Νόβακ, που κάνει λόγο για μια “περίοδο αβεβαιότητας” στην αγορά του μαύρου χρυσού.

Σημαντική μείωση του όγκου των περικοπών

  • Το Reuters μάλιστα υπολόγισε ότι αν εφαρμοστούν οι περικοπές αυτές  και προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, θα αυξήσουν τον συνολικό όγκο των περικοπών στα 3,66 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ήτοι στο 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης!

(Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο OPEC+ είχε συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Νοέμβριο έως το τέλος του έτους, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για μεγαλύτερη παραγωγή προκειμένου να αποκλιμακωθούν περαιτέρω οι τιμές)

Καμία δημοσίευση για προβολή