Σάρκα και οστά για το σχέδιο “Ηρακλής”. Σε μείωση των κόκκινων δανείων κατά 30 δις ευρώ προσβλέπει η κυβέρνηση. Όλο το νομοσχέδιο

Κατά περίπου 40% προσδοκά η κυβέρνηση ότι θα μειωθούν τα “κόκκινα δάνεια” με την εφαρμογή του σχεδίου “Ηρακλής”, το οποίο περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη βουλή.

Μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου, η κυβέρνηση ευελπιστεί στην σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, αφού οι τράπεζες, απελευθερωμένες από τον βραχνά των επισφαλειών, θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν με μεγαλύτερη άνεση τόσο μεγάλα επενδυτικά σχέδια όσο και το σύνολο της πραγματικής οικονομίας.

Με το συγκεκριμένο «όχημα» η κυβέρνηση θα παράσχει στις τράπεζες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, έως 12 δισ.ευρώ, έναντι προμήθειας, προκειμένου αυτές στη συνέχεια να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ.) . Οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν τα αιτήματα του για την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημόσιου μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών με τον «Ηρακλή» οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους κατά περίπου 40%.«Συνακόλουθα , δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το σχέδιο βασίζεται στους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο.

Με το νομοσχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση να μειώσει το μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί μία μακροχρόνια παθογένεια του τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους».

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών και αύριο στην ολομέλεια.

Από το newsroom του Economico με πληροφορίες από τον  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή