Νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά: Γιατί αυξάνεται έως και 250% το κόστος ενέργειας για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σε ποια προϊόντα καταγράφονται νέες μεγαλύτερες τιμές

ενεργειακή κρίση

Νέο κύμα ανατιμήσεων αναμένεται να  πλήξει την αγορά και μάλιστα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αφού το κόστος ενέργειας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα υπερτριπλασιασθεί.

Η ρήτρα χονδρικής τιμής εκτοξεύει το ενεργειακό κόστος 

Ήδη η ΔΕΗ  έχει ανακοινώσει σε αρκετές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ότι από την 1η Δεκεμβρίου αλλάζουν οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και εισάγεται ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος ενέργειας αυξάνεται μέχρι και 250%.

  • Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η τιμή χονδρικής του ρεύματος στη χώρα μας ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη φθάνοντας τα 233,5 ευρώ η MWh ενώ υπάρχουν δυσοίωνες εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι η τιμή μπορεί να εκτιναχθεί στα 320 ευρώ η MWh.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economico.gr οι λογαριασμοί που φθάνουν αυτές τις ημέρες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυξημένοι έως και 100% ενώ κάποιες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος το μόνο που κάνουν είναι να συνιστούν «ψυχραιμία στους καταναλωτές» και να εκτιμούν ότι το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο.

Αδυναμία πληρωμής από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Η ΓΣΕΒΕ κάνει λόγο για αδυναμία πληρωμής τέτοιων λογαριασμών από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ζητεί μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Μια τέτοια εξέλιξη αποκλείει προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο, με το επιχείρημα ότι θα χαθούν εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία και «δεν αντέχει ο προϋπολογισμός». Αν όμως συνεχισθεί η ανοδική πορεία των τιμών ενέργειας και το επόμενο διάστημα τότε είναι  σχεδόν σίγουρο ότι δεν αρκεί να επιτραπεί η αποπληρωμή των λογαριασμών σε δόσεις.

Σε πρόσφατη έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) δύο στις τρείς μικρομεσαίες  επιχειρήσεις ανέφεραν  ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, καθώς όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις. Μία στις δύο επιχειρήσεις   εκτιμούν ότι οι τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% ενώ μία στις πέντε επιχειρήσεις εκτιμά ότι η αύξηση θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει το 30%.

Κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής

Ήδη στα σούπερ μάρκετ καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις σε μια σειρά βασικών ειδών διατροφής που επιβαρύνουν «το καλάθι της νοικοκυράς». Τους τελευταίους μήνες οι τιμές στα κρέατα  έχουν αυξηθεί πάνω από 10%, στα ζυμαρικά έως και 15%,  στα γαλακτοκομικά από 5-10%, στα τυριά 15%, στα αναψυκτικά έως και 10%, στον καφέ 10 έως 20%, στη ζάχαρη και τα όσπρια από 5-10%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι επαρχιακή παραθαλάσσια πόλη κοντά στην Αθήνα στην οποία ο καφές για take away αυξήθηκε εν μία νυκτί από 1,50-1,70 σε δύο ευρώ ενώ το μικρό νερό των 500ml που προσφερόταν δωρεάν τώρα κοστίζει 0,50 ευρώ. Και όλα αυτά με απόφαση του συλλόγου καταστηματαρχών «ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των καταναλωτών».

Οι ανατιμήσεις στα κρέατα και ειδικά στο χοιρινό και το κοτόπουλο που ξεπέρασαν το 10% επηρεάζουν και τις τιμές στο λαοφιλές σουβλάκι, καλαμάκι ή τυλιχτό. Μέσα σε λίγες ημέρες η τιμή στο καλαμάκι από 1,50-1,60 ευρώ αυξήθηκε σε 1,70-1,80 ευρώ ενώ στο τυλιχτό με πίτα σουβλάκι η τιμή από 2,3-2,50 ευρώ σκαρφάλωσε στα 2,80-2,90 ευρώ. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι από τους καταστηματάρχες ψητοπωλείων ότι μέχρι τις γιορτές ενδέχεται να σπάσει το ψυχολογικό όριο των 3 ευρώ.

Καμία δημοσίευση για προβολή