“Οδικός χάρτης” για τους μετανάστες που μετακινούνται από Βαλκάνια στην Ευρώπη

 

Η Ελλάδα, μαζί με τις άλλες Βαλκανικές χώρες, συμφώνησε σε ένα “οδικό μεταναστευτικό χάρτη” Αυστριακής έμπνευσης. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερτ Κικλ έκλεισε τηλεφωνικά συμφωνία τόσο με την Αθήνα όσο και με τις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τον έλεγχο συγκεκριμένων μεταναστευτικών διαδρομών.

Η Αυστρία απειλεί με κλείσιμο των συνόρων της, αν οι μεταναστατευτικές ροές θυμίσουν την κατάσταση του 2015-2016.

Μέτρα κατά της “ανεξέλεγκτης ροής”

Έτσι, ο υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας, Χέρμπερτ Κικλ, συμφώνησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους τους από Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ελλάδα, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία, σε ένα χάρτη ο οποίος περιλαμβάνει βασικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσουν παράτυποι μετανάστες και να απειλήσουν την ηρεμία της χώρας του.

Με εφαρμογή την ευρωπαϊκή συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων των χωρών μελών της Ένωσης, θέλει να ελέγχονται οι διαδρομές αυτές και ξεκαθαρίζει ότι θα κλείσει τα σύνορα της Αυστρίας αν χρειαστεί.

Υπάρχει έτοιμη ατζέντα

Την ερχόμενη Δευτέρα θα ενημερώσει τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για το σχέδιο δράσης και το μεταναστευτικό πρόβλημα των Βαλκανίων που, όπως λέει, “απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της Αυστρίας”. Έχει προγραμματιστεί και η συνάντηση των αρχηγών της αστυνομίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης για τις 6 Ιουνίου στη Σλοβενία.

Στην υπουργική διάσκεψη που θα γίνει στη Ρουμανία στα μέσα Ιουνίου θα κληθούν και υπουργοί των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Ενώ από την 1η Ιουλίου και μετά που η Αυστρία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο ο αυστριακός υπουργός θεωρεί ότι το 2016 έπληξε τη χώρα του. Η Αυστρία έχει κυβέρνηση Δεξιάς και Ακροδεξιάς συνεργασίας .

 

Καμία δημοσίευση για προβολή