Σχέδιο ”στα σκαριά” για τη δημιουργία μυθολογικού πάρκου στις Μυκήνες!

Eνα άκρως φιλόδοξο και πρώιμο σχέδιο, το οποίο είναι αναπόφευκτο ότι θα έρθει αντιμέτωπο με την ελληνική πραγματικότητα των πολυδαίδαλων αδειοδοτικών διαδικασιών και δη όταν πρόκειται για μία περιοχή μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως η ευρύτερη περιοχή των Μυκηνών, είναι επί χάρτου από Αμερικανούς επενδυτές στις Μυκήνες.

Το πλάνο για το «Μυθολογικό Πάρκο Μυκηνών», με …προεκλογικό άρωμα, παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο από το δήμαρχο Άργους Μυκηνών κ. Δημήτρη Καμπόσο και στη σχετική παρουσίαση παρέστησαν και ο Dr. Charles Thornton, επίτιμος πρόεδρος και σύμβουλος επενδύσεων της Charles H. Thornton & Company και πρόεδρος και βασικός μέτοχος της TGE, LLC-EPC, η κ. Χριστίνα Πρίμπας συνεργάτιδα του Dr Thornton και ο κ. Γεώργιος Ρώσσης Σύμβουλος Επενδύσεων.

Το αγκάθι των αδειοδοτήσεων

«Υπάρχει η βούληση για αμεσότητα (σ.σ. ως προς την εκκίνηση της επένδυσης), αρκεί να υπάρχει η δυνατότητα των αδειοδοτήσεων.

Τους επενδυτές, τους ενδιαφέρει να ξεκινήσουν γρήγορα, ώστε να ξεκινήσει να «τρέχει» το έργο κι εμάς μας ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί γρήγορα ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών για το έργο, με τον επενδυτή, τον κ. Dr. Thornton να δηλώνει από την πλευρά του ότι μέσα στο επόμενο τετράμηνο η ομάδα εργασίας του ομίλου στις ΗΠΑ θα καταρτίσει το λεπτομερές πλάνο του έργου που έχει ως στόχο την προσέλκυση στην περιοχή 5 (!) εκατ. επισκεπτών.

1.5 εκατ. επισκέπτες στις Μυκήνες το χρόνο

Σημειωτέον ότι, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών προσελκύει αυτή την στιγμή περί το 1,5 εκατ. επισκέπτες σε ετήσια βάση, οι οποίοι ελλείψει υποδομών (σύγχρονων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, εύκολης πρόσβασης, δικτύων κ.τ.λ.) έρχονται και δε μένουν στην περιοχή.

Η δέσμευση του δήμου

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, ο δήμος δεσμεύθηκε έναντι των επενδυτών «να υποδείξει την αναγκαία έκταση γης για αγορά, να επιμεληθεί τις προδιαγραφές επιλογής θέσης της και να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στον επενδυτή, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των δικαιωμάτων του», με ό,τι αυτό σημαίνει φυσικά για το “αγκάθι” των εγκρίσεων.

[more]

”Μπορεί να συνδράμει το ελληνικό λόμπι”

Ο Dr Thornton ρωτήθηκε και για το θέμα της χρηματοδότησης, της επένδυσης, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία του έχει επαφές με funds στις ΗΠΑ, όπου «φυσικά υπάρχουν και πολλοί Ελληνοαμερικανοί που θα ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν- το ελληνικό λόμπι θα μπορούσε να συνδράμει».

Στα 600 εκατ. το κόστος του έργου

Σημειωτέον ότι με βάση τις επίσημες δηλώσεις, το συμβατικό κόστος του έργου αντιστοιχεί σε 600 εκατ. ευρώ με τους Αμερικανούς επενδυτές να εκτιμούν ότι θα χαμηλώσουν προς τα κάτω το κόστος του έργου και να ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών δήλωσε ότι «μετά από πολύμηνες προσπάθειες συνεργαζόμαστε πλέον με μια εταιρεία κολοσσό στον τομέα σχεδίασης, διαχείρισης, χρηματοδότησης , κατασκευής και ολοκλήρωσης επενδυτικών έργων σε συνεργασία με πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο».

Δέσμευση για τις εξής υλοποιήσεις

Σύμφωνα με το δήμο, ο Dr Thornton δήλωσε πως ο όμιλος εταιρειών του δεσμεύθηκε να υλοποιήσει:

α)Το θεματικό πάρκο , με βάση τη νεοφυή τεχνολογίας της , πολύ συντομότερα και με μικρότερο κόστος από το συμβατικό το οποίο υπολογίστηκε περίπου στα 600 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το Νόμο 2160/1993 και την υπ. αρ. 16793/23-9-2009 ΚΥΑ

β) Να οργανώσει το θεματικό Πάρκο με άξονα τρία κεντρικά θέματα , της μυθολογίας της ψυχαγωγίας και των επιστημών. Η εξειδίκευση τους θα ανακοινωθεί όταν οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρωθούν.

γ) Να συμπεριλάβει στην επενδυτική της πρόταση αιτήματα του δήμου τα οποία αποσκοπούν στην στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

δ) Να προσλάβει το απαιτούμενο προσωπικό το οποίο υπολογίζεται περίπου σε 6.000 έως 7.000 εργαζομένους από τον δήμο Άργους Μυκηνών.

Η επίσημη ανακοίνωση του δήμου αναφέρει ότι ο όμιλος εταιρειών του Dr Thornton και ο ίδιος προσωπικά δεσμεύτηκε για το αναγκαίο ποσό και τον τρόπο χρηματοδότησης του προτεινόμενου έργου (Θεματικό Πάρκο Άργος- Μυκήνες).

Επιπλέον, το χρονοδιάγραμμα σχεδίασης εκτέλεσης και εν γένει αποπεράτωσης του προαναφερόμενου έργου θα προσδιοριστεί σύμφωνα με τις συνέργιες και των δυο μερών, ούτως ώστε στο επόμενο χρονικό διάστημα των τριών (3) μηνών να διατυπωθούν και από τις δυο πλευρές οι προτάσεις τους ούτως ώστε να αποτυπωθεί το τελικό αποτέλεσμα σχεδιασμού της πρότασης για το προαναφερόμενο έργο.

Ο ίδιος ο Dr Thornton, δήλωσε ότι η εταιρεία του έχει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή, ανάπτυξη ακινήτων, project management κ.τ.λ. με 80 γραφεία στις ΗΠΑ και δραστηριότητα εντός κι εκτός Αμερικής, παρουσιάζοντας έργα της εταιρείας του από την Καλιφόρνια μέχρι την Κουάλα Λουμπούρ.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή